четвртак, 13 јуна

Izložba fotografija o počecima muzičkog „novog talasa“ u Beogradu

Izložba fotografija o  počecima muzičkog „novog talasa“ u Beogradu

Izložba fotografija pod nazivom Novi talas u Beogradu: PAKET ARANŽMAN (1981-2021) autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, biće otovrena večeras od 18 časova, uz specijalne koncertne goste – mladi garažni bend Šajzerbiterlemon. 

Postavka će moći da se pogleda sve do kraja maja na Kalemegdanu, na Platou ispred Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“.

Ova izložba u organizaciji JP „Beogradska tvrđava“, predstavlja do sada najzaokruženiji pogled na početak „novog talasa“ u Beogradu.

Na albumu „Paket aranžman“, u izdanju nekadašnjeg Jugotona (danas kuće Croatia Records), u februaru 1981. po prvi put zajedno predstavile su se tada najtalentovanije nove grupe u gradu: Šarlo akrobataIdoli i Električni orgazam, svaka sa po nekoliko pesama, od kojih su skoro sve momentalno postale klasici. Radilo se o dotad najradikalnijem manifestu nove estetike unutar jugoslovenskog rokenrola, gde je na jednom mestu definisano šta je to „new wave“ na naš način, i šta on sve može da bude.

Izložba po prvi put na jednom mestu predstavlja antologijske snimke četiri naša ugledna fotografa, koji su tokom 1980. i 1981. izuzetno kreativno pratili razvoj ove scene: Goranke MatićGorana VejvodeBrajana Branislava Rašića, te Branka Gavrića, autora omota za legendarnu kompilaciju kakva je „Paket aranžman“. Njihove fotografije nas bez suvišne nostalgije uvode u atmosferu pre i posle snimanja ovog albuma, vraćajući nas, kroz prizore sa ulica i iz koncertnih prostora, slobodarskom beogradskom duhu onog doba i njegovim glavnim muzičkim herojima, tada hrabrim dvadesetogodišnjacima punim planova.

Izvor: Balkanrock.com

Foto/Cover: Šarlo Akrobata/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *