понедељак, 27 маја

Izveštaj EK: Pravosuđe i izborni procesi u Srbiji bez napretka

Izveštaj EK: Pravosuđe i izborni procesi u Srbiji bez napretka

Prema novom izveštaju Evropske komisije, Srbija nije napravila nikakav napredak kada su u pitanju izborni procesi ili pravosudni sistem, piše portal N1.

U izveštaju se navodi da postoji ozbiljna zabirnutost zbog političkog uticaja na pravosuđe.

Umereni napredak uočen je kada su u pitanju borba protiv korupcije (strukturne reforme i saradnja između agencija) i reforma javne administracije, navodi se u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije koji je juče usvojen u Briselu.

U izveštaju se navodi i da je Srbija ostvarila napredak kada je reč o ekonomskim i fiskalnim pitanjima. Takođe je došlo do smanjenja budžetskog deficita i razumna fiskalne aktivnosti, ali da nema fiskalnih reformi. Navodi se da je država i dalje ključni igrač u ekonomskoj sferi, dok privatni sektor ima problema zbog vladavine prava.

Konstatuje se da je došlo do smanjenja nezaposlenosti, najniža u poslednjoj dekadi, ali ističe da je razlog obimno iseljavanje.

Kada je reč o obrazovanju izveštaj EK kaže da ono ne odgovara zahtevima tržišta.

U borbi protiv korupcije postoji delimičan napredak, piše u izveštaju, kao i u borbi proitiv organizovanog kriminala. Kad je reč o korupciji postoji ozbiljna zabrinutost jer nema mehanizama prevencije niti je smanjen broj suđenja.

U vezi sa medijima se navodi da Srbija ima medijsku strategiju, ali nedostaje primena. Ozbiljna zabirnutost, piše u izveštaju, postoji zbog pretnji, uznemiravanja i nasilja nad novinarima.

Kada je reč o odnosima u regionu, Srbija je pohvaljena zbog posvećenosti regionalnoj saradnji. Konstantovano je da su nastavljeni pregovori Beograda i Prištine, ali da je neophodno postići sporazum.

Srbija takođe mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, ističe se u izveštaju Evropske komisije.

Izvor: N1

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *