понедељак, 27 маја

Izveštaj EK: U Srbiji ne postoji povoljno okruženje za delovanje civilnog društva

Izveštaj EK: U Srbiji ne postoji povoljno okruženje za delovanje civilnog društva

Organizacija Građanske inicijative nedavno je saopštila da je i ovogodišnji izveštaj Evropske komisije o napretku u Srbiji pokazao da još uvek ne postoji povoljno okruženje za delovanje civilnog društva.

– Evropska komisija je u Izveštaju uvidela posvećenost Organizacije civilnog društva (OCD) i branitelja ljudskih prava u pogledu podizanja svesti o građanskim i političkim pravima i skrenula pažnju na političke pritiske kojima su oni u svom radu izloženi, posebno pred parlamentarne i lokalne izbore – navodi se u saopštenju.

Takođe se ukazuje i na izveštaje Građanskih inicijativa, koje su od marta 2019. godine zabeležile napade na aktiviste, kampanju protiv civilnog društva, humanitarnih fondacija i građanskih pokreta u medijima, što predstavlja ugrožavanje slobode.

U izveštaju EK naglašen je slučaj iz jula ove godine kada je u javnost dospeo spisak od 57 organizacija i pojedinaca iz medija i civilnog društva bili predmet provere Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, kada su, podseća se u saopštenju, Građanske inicijative uputile zahtev Upravi u cilju razeršenja te provere, ali konkretni kriterijumi kojima se vodila Uprava još nisu objavljeni.

Građanske inicijative su napomenule da još nisu usvojeni nacionalna strategija i akcioni plan koji treba da doprinesu uspostavljanju pozitivnog okruženja za civilno društvo, niti je formiran savet za saradnju sa civilnim društvom, što su problemi koji su navedeni i u prošlogodišnjem Izveštaju.

Foto: Logo

Izvor: Dijalog.net/Građanske inicijative

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *