понедељак, 27 маја

„Joakimfest“ u oktobru pod sloganom „Pozorište u izolovanom društvu”

„Joakimfest“ u oktobru pod sloganom „Pozorište u izolovanom društvu”

Međunarodni pozorišni festival „Joakimfest“ biće održan u Kragujevcu od 8. do 13. oktobra, uprkos pandemiji korona virusa.  Ovaj značajan pozorišni festival, 15. po redu, biće, kao i do sada, održan u kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru.

Biće izvedeno šest predstava, četiri iz inostranstva i dve domaće, po izboru selektora i umetničkog direktora „Joakimfesta”, Slobodana Savića, pozorišnog kritičara.

Slogan ovogodišnjeg festivala je – „Pozorište u izolovanom društvu”, a iz epidemioloških razloga, publici će u sali KST-a, kako je izjavio direktor Miloš Krstović, a pisao list Politika, biti na raspolaganju svako treće sedište, uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

„Joakimfest” je međunarodni festival takmičarskog karaktera, a ove godine će publika biti u prilici da vidi uglavnom velike ansambl predstave, kako je to naveo selektor Savić.

Festival otvara „Lutkina kuća” Henrika Ibzena, u režiji Botonda Nađa, u izvođenju Državnog mađarskog pozorišta iz Kluža u Rumuniji. Slede predstave beogradskog JDP-a „Zašto je poludeo gospodin R” Rajnera Vernera Fazbindera, u režiji Boba Jeličića, te „Filoktetova rana” rađena po komadu Hajnera Milera, koju u režiji Borisa Krasteva izvodi Pozorišna laboratorija „Sfumato” iz bugarske prestonice Sofije.

„Zdravo, prelepo je” dramsko je delo Volkera Šmita koji je tu predstavu i režirao za Nemačko državno pozorište u rumunskom Temišvaru. Sledi „Gustav je kriv za sve” subotičkog pozorišta „Kostolanji Deže”, koju je režirao Kokan Mladenović. Ova predstava rađena je po motivima čuvenog crtanog filma „Gustav” iz sedamdesetih godina prošlog veka.

Festival zatvara „Životinjska farma” Džordža Orvela, u režiji Ljupča Georgijevskog, u izvođenju Narodnog pozorišta „Anton Panov” iz Strumice u Severnoj Makedoniji.

Izvor: Politika

Foto: Joakimfest/FB page

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *