понедељак, 27 маја

Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović počinje danas u Čačku

Jubilarni 30. Memorijal Nadežde Petrović počinje danas u Čačku

Jubilarni, 30. Memorijal Nadežde Petrović u Čačku pod nazivom „Na jug, na jug!“,  počinje danas na devet lokacija u ovom gradu i trajaće do 10. novembra.

Izložba radova 28 umetnika i dve umetničke grupe sa područja Bosne i Hercegovine, Bugarske, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije, Hrvatske i Crne Gore biće održana  u Umetničkoj galeriji “Nadežda Petrović” i Galeriji “Risim”,  ali i na pojedinim javnim prostorima u Čačku.  Selektorka radova je dr Sarita Vujković, muzejska savetnica i direktorka Muzeja savremene umetnosti Republike Srpske (MSURS).

Prateći teorijski, umetnički i geografski kontekst u kojem umetnici deluju, izložba je strukturisana tako da razmatra raznovrsne pozicije unutar sveta umetnosti, uključenosti i isključenosti unutar glavnih tokova, socijalizaciju i urbanizaciju, marginalne grupe i migracijska kretanja, akcentujući individualnost pojedinih pozicija.

Naziv izložbe Na jug, na jug! Idemo na jug! aludira na popularni usklik koji odražava industrijski i modernizacijski napredak Srbije krajem XIX i početkom XX veka, koji je težio jugu, kada je kroz Sićevačku klisuru prošla železnička pruga vozeći i učesnike prve Jugoslovenske kolonije 1905. Bila je to pruga koja je povezivala London, Pariz, Minhen, Beč, Budimpeštu, Beograd, Sofiju i Istanbul, ona ista kojom je od 1883. godine saobraćao legendarni Orijent ekspres, moderna saobraćajnica toga vremena koja je mijenjala kulturno-politički pejzaž Balkana u pokušaju evropskog rešavanja “istočnog pitanja”, ostavljajući trajne promene, vidljive i danas.

Sa druge strane, prefiks “južni” prožet je u nazivu Jugoslavija, kao i u brojnim konotacijama koje govore o potrebama migracija i kretanja, izazvanih prirodnim zakonitostima ekosistema ili drugim kataklizmama ratne, ekonomske ili neke druge vrste traume.

Izvor: Seecult.org

Foto: Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *