понедељак, 27 маја

Jubilarni 50. FEST od 25. februara do 6. marta u Beogradu

Jubilarni 50. FEST od 25. februara do 6. marta u Beogradu

Međunarodni filmski festival – FEST u ovoj godini biće održan jubilarni 50 put, i to u periodu  od 25. februara do 6. marta u Beogradu, u produkciji Centra beogradskih festivala.

Publici našeg najvećeg filmskog festivala će u okviru programa biti ponuđeno preko 80 premijernih filmova u različitim programskim  selekcijama, a projekcije će biti priređene u 12 bioskopskih sala širom Beograda.

“Veliko nam je zadovoljstvo što će na FEST-u biti prikazani filmovi koji su osvojili glavne nagrade na dva najznačajnija svetska festivala u Kanu i Veneciji prošle godine – film TITAN, rediteljke  Žulije Dukorno, dobitnik je Zlatne palme u Kanu, i film DOGAĐAJ (Happening), rediteljke Odri Divan, koji je zaslužio nagradu Zlatni lav za najbolji film na 78. Filmskom festival u Veneciji”, navodi se na sajtu ovog festivala.

Ovogodišnji FEST otvoriće film Strahinja Banović, reditelja Stefana Arsenijevića. Ovo će biti srpska premijera ostvarenja koje je osvojilo brojne nagrade među kojima se ističe Kristalni globus za najbolji film na prestižnom 55. Filmskom festivalu u Karlovim Varima, kao i nagrade za najboljeg glumca (Ibrahim Koma) i specijalno priznanje žirija za direktorku fotografije (Jelena Stanković) na istom festivalu.

Organizatori su objavili da će nagrada „Beogradski pobednik“ za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti biti dodeljena našim istaknutim filmskim stvaraocima  – reditelju Emiru Kusturici i glumcu Predragu Mikiju Manojloviću.

Slogan predstavljen na vizuelnom rešenju ovogodišnjeg festivala koji glasi Novi hrabri svet , igra je rečima u odnosu na slogan prvog FEST-a održanog 1971. godine koji je glasio „Hrabri novi svet“. Povodom jubilarnog 50. izdanja festivala, Pošte Srbije pripremaju kolekcionarski set poštanskih maraka za svaku deceniju postojanja FEST-a, ističe se na sajtu FEST-a.

Izvor. FEST.rs

Cover: Promo /FEST

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *