понедељак, 27 маја

Jurova: „Užasna je činjenica da se u Evropi i u današnje vreme ubijaju novinari“

Jurova: „Užasna je činjenica da se u Evropi i u današnje vreme ubijaju novinari“

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova ocenila u intervjuu za Euractiv  da u oblasti medija u Evropi poslednjih godina postoje zabrinjavajući trendovi, koje odlikuju ekonomski i politički pritisci i ugrožavanje bezbednosti novinara.

– Digitalna revolucija uticala je na sve aspekte našeg života, pa tako i na medijski prostor. Nažalost, po mom ličnom mišljenju, ne na bolje – rekla je Jurova.

Jurova je kao primer takvog uticaja navela širenja nekih aktivnosti vodećih digitalnih platformi, poput Gugla u EU, ocenivši da takav model može da oduzme još više prostora za oglašavanje na koje računaju tradicionalni mediji.

Pored toga, upozorila je Jurova, evropski mediji su ekonomski počeli da slabe i pre pandemije, što može da doprinese da neki od njih postanu još podložniji sve jačim političkim pritiscima.

Vera Jurova je ocenila da je „užasna činjenica“ i da se u Evropi i u današnje vreme ubijaju novinari i da je to „alarm da ne treba potceniti pretnje novinarima“.

-Vlasti moraju da deluju kada su novinari ugroženi. Komisija, sa svoje strane, namerava da izda veoma snažnu preporuku državama članicama o jamčenju  bezbednosti novinara. Kao deo Evropskog njuz media foruma, nedavno smo okupili aktere kako bi detaljno razgovarali o bezbednosti novinara. Zemlje članice moraju to pitanje da shvate veoma ozbiljno, ne samo zbog ubistava, već i zbog katastrofalnog propusta bezbednosnih službi da zaštite ranjive. To je takođe i pitanje ugleda za članice – istakla je Jurova.

Kompletan intervju pročitajte na portalu Euractiv.rs

Foto/Cover: Vera Jurova/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *