четвртак, 13 јуна

„K-Town Group“: Kosjerić dobija prvi alternativni kulturni centar

„K-Town Group“: Kosjerić dobija prvi alternativni kulturni centar

Kako bi unapredili kulturnu ponudu u svom mestu, članovi udruženja “K-Town Group” pokrenuli su inicijativu za otvaranje prvog altrenativnog kulturnog centra u Kosjeriću.

Otvaranje centra planirano je sredinom novembra, a cilj je da posle prve godine postojanja centar postane samoodrživ.

Radovi na prostoru altrenativnog kulturnog centra “Poligon” u Kosjeriću su u toku, a podršku za njihovo izvođenje “K-town” je dobio od fondacije “Jelena Šantić”, kaže Janko Belić iz ovog udruženja.

Foto: Janko Belić, udruženje „K-Town Group“/MRCN

– Trenutno radimo na osposobljavanju multifunkcionalog prostora koji će biti namenjen i drugim udruženjima iz grada, a koji rade na unapređenju života u lokalnoj zajednici. Svi će koristiti prostor bez naknade, a sve u cilju kako bi se unapredio život građana u našoj opštini. Jedini uslov da bi udruženja koristila prostor biće da imaju slične projekte i akcije koji moraju biti u skladu sa našim vrednostima i pravilima – kaže Belić.

Prva faza radova na sredjivanju prostora, u kom je nekada bila auto škola, je završena.

Prostor je bio poprilično zapušten, morali smo da odradimo unutrašnju izolaciju, kako zvučnu tako i toplotnu. Sada smo u fazi, zajedno sa organizacijom Katalist, gde smo na njihovoj platformi donacije.rs pokrenuli kampanju za prikupljanje sredstava za poslednji deo radova koje treba da odradimo pre samog otvaranja, a to je izrada bine, sporednih vrata i instalacija sistema grejanja. To bi trebalo odraditi kako bi prostor bio u funkciji već ove zime, dok otvaranje planiramo za sredinu novembra, nadamo se – kaže Belić.

Foto: MRCN

Ugovor o zakupu prostora na pet godina, sa mogućnošću produženja, potpisan je sa opštinom Kosjerić.  Cilj je, kako kaže Belić, zajednički – što bolja kulturno-umetnička ponuda za građane. 

– Ideja je da prostor bude popunjen tokom cele godine. U sklopu projekta imamo tri radionice koje će biti startne aktivnosti ovog centra – radionice žongliranja, muralnog grafita i fotografije kroz koje se nadamo da ćemo animirati veći broj mladih građana i dece Kosjerića da iskoriste ovaj prostor kao svoj u kome će provesti svoje slobodno vreme  – dodaje Belić.

Prostor će biti ustupljenim i lokalnim bendovima za probe i koncerte, ali i za dečiji rok hor koji postoji. dodaju da postoji ideja i da se pokrene amatersko pozorište,  filmske, književne i muzičke večeri, ali i druge aktivnosti o kojima nisu razmišljali, a koje će možda same po sebi da dođu.

Foto: Milenka Matić, udruženje „Start Hab“/MRCN

Jedan od korisnika ovog centra biće i udruženje “Start Hab” koje se bavi podprogramom podrške ženama i devojčicama oko tema za koje smatraju da mogu doprineti ciljanoj publici.

– Bavimo se promocijom mentalnog zdravlja i neformalnim obrazovanjem. Procenjujemo da su te oblasti najmanje pokrivene, a posebno mentalno zdravlje koje je kao tema na svetskom nivou stigmatizovano – kaže Milenka Matić, iz ovog udruženja.

Ideja za ovakav prostor koji će umnogome doprineti i ostalim udruženjima je odlična, kaže Matićeva.

Foto: MRCN

 – Najvažnije od svega jeste da će svi moći da se osete kao da je ovo mesto njihovo sigurno mesto, i mislim da je to važno za sve populacije koje sam navela, gde ćemo moći da se okupljamo, učimo i saznamo nešto novo – ističe Matićeva.

Udruženje “K-Town Group” formirano je 1996. godine sa idejom afirmacije kulture i umetnosti u regionu i i na teritoriji opštine, ali i promocije ekoloških prava i ljudskih prava i sloboda.

Izvor: Media & Reform centar Niš

Foto/Cover: MRCN

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *