понедељак, 27 маја

KCB: Onlajn obeležavanje Svetskog dana poezije

KCB: Onlajn obeležavanje Svetskog dana poezije

Svetski dan(i) poezije biće održani od 21. do 23. marta na onlajn profilima Kulturnog centra Beograda, navodi se na sajtu ove kulturne ustanove.

Kako se festival iz poznatih razloga održava u digitalnom prostoru, umesto tribina osmišljena je dijaloška e-publikacija, a umesto pesničkih čitanja publika će imati priliku da ih čuje preko video-zapisa. Uz urednicu programa, ko-autori na ovim materijalima su snimatelj i direktor fotografije Marko Milovanović, kao i illustrator i grafički dizajner Srđa Dragović.

“Dobro poznata dečija igra na koju se oslanjamo u naslovu – Papir kamen makaze –  zasniva se na nehijerarhijskom cikličnom sistemu, sa devet mogućih kombinacija poteza. Upravo toliko mladih autora i autorki, koji stvaraju na istom jeziku, ove godine predstaviće se kroz svoje stihove: Đorđe Ivković (SR), Marija Dejanović (HR), Marija Dragnić (CG), Tomislav Augustinčić (HR), Radmila Petrović (SR), Alen Brlek (HR), Vladana Perlić (RS), Anita Pajević, (BiH) i Jana Radičević (CG)” – piše na sajtu KCB.

Italijanski institut za kulturu u Beogradu pružio je dodatnu podršku ovogodišnjoj manifestaciji, pa tako će ovu manifestaciju upriličiti  i tri mlade italijanske pesnikinje – Đulija Martini, Alma Spina i Beatriče Kristali – budu deo ovogodišnjeg programa. Njihove pesme biće prvi put prevedene na srpski jezik posebno za ovu priliku, a autorke će poslati svoje snimke čitanja i predstavljanja koji će gledaocima takođe biti dostupni sa titlovima.

Za vreme trajanja festivala  svakog dana biće okačeno po četiri poetska videa u razmaku od nekoliko sati, čime ćemo pokušati da prenesemo ritam dosadašnjih festivalskih nastupa i u okviru onlajn mogućnosti.

Svetski dan poezije obeležava se 21. marta. Ovaj datum ustanovljen je 1999. godine, na predlog UNESCO – organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu.

Izvor: KCB

Foto: KCB/Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *