понедељак, 27 маја

Knjiga za decu Srđana V. Tešina: Priče o zaguljenim odnosima oca i sina

Knjiga za decu Srđana V. Tešina: Priče o zaguljenim odnosima oca i sina

Poznati romansijer i pripovedač Srđan V. Tešin, jedan od vodećih pisaca svoje generacije, napisao je svoju prvu knjigu priča za decu i mlade. Nova Tešinova knjiga Luka kaže upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Mali Arhipelag. Knjiga je u podnaslovu je označena kao „priče za decu i razmažene roditelje“.

U knjizi Luka kaže otac i dečak, u 77 duhovitih epizoda, praćenih upečatljivim ilustracijama Lidije Taranović, razgovaraju o sebi i svom svetu, o odrastanju i saznanju, o nevidljivosti i o nedostajanju, o tajnama i otkrićima, o tome zašto se očevi i dečaci nekada razumeju, a nekada svađaju. Ovo su samo neka od pitanja o kojima raspravljaju Tešinovi junaci u knjizi Luka kaže: Zašto ljubav ume da boli i kako Lukine reči znaju da budu lekovite? Zašto šale mogu da budu ozbiljne, a ozbiljne stvari tako smešne? Zašto su dečaci ponekad nezadovoljni, a roditelji gotovo uvek razmaženi?

Srđan V. Tešin/Foto_ Imre Sabo)

Govoreći o nastanku knjige, Tešin kaže da je ona pisana u proteklih godinu dana:

– Ovaj rukopis je nastao tako što sam, od juna 2019. do jula 2020. godine, beležio rečenice koje je izgovarao moj sin Luka, od kojih sam dalje, u raznim pravcima, razvijao priče o zaguljenim odnosima između oca i sina. Ne bih mogao da napišem ovu knjigu da Luka nije bio tako dobar sagovornik. Zbog toga je podnaslov ove knjige mogao da bude: „Kako me je Luka učio pisanju.“ Žanrovski bi, da je reč o filmu, ova knjiga mogla biti podvedena pod vrstu – „porodični film“, dakle, za sve od 7 do 77 godina (zbog toga i 77 priča). Knjiga je suštinski namenjena deci starijeg osnovnoškolskog uzrasta, ali i roditeljima. Pisana je jednostavnim jezikom, kratko i sažeto. Tematski obuhvata najrazličitije situacije između oca i sina. Autentična je jer je svaku početnu rečenicu izgovorio moj sin. Pred očima sam imao svoju decu: Luku kao glavnog junaka i Ivu kao glavnu čitateljku. Njima je sve jasno.

Foto: „Luka kaže“/Naslovna/Promo

Književnica Jasminka Petrović preporučuje čitaocima ovu neobičnu, zanimljivu i zabavnu knjigu priča.

– Razgovor Luke i tate je kao brz, bistar planinski potok. Njih dvojica se slažu i ne slažu u stavovima, razmenjuju znanje i iskustvo, igraju se, nadmudruju, ljute, uče jedan od drugog… Jednom rečju, vole se. Ovo je knjiga o porodici koja je bazirana na toleranciji, poštovanju i ljubavi. Divna knjiga o divnim ljudima – ističe Petrovićeva.

Srđan V. Tešin objavio je 12 knjiga, a njegova proza je prevedena na desetak evropskih jezika.

Foto: „Luka kaže“/Naslovna/Promo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *