четвртак, 13 јуна

Ko daje više: 30, 50, 60, 100 evra

Ko daje više: 30, 50, 60, 100 evra

Građani Srbije čuli su juče odličnu vest od predsednika  države Aleksandra Vučića, a to je da će u maju i novembru ove godine koronske da dobiju pomoć od po 30 odnosno 50 evra. Manja basnoslovna novčana mesečna pomoć je za sve one građane koji nisu penzioneri.

Naime, penzioneri će dobiti celih 50 evra, odnosno 6.000 dinara, što i nije tako loše, to je  polovina nečije neprosečne penzije. Ovi ostali građani će uživati mesec dana sa 30 evrića, koliko verovatno potroši neka ministarka za jutarnju šminku, frizuru i dnevne čarape (ovo sam napisao odokativno, ali šminka i frizura koštaju). Da ne bude diskriminacije, neki ministar možda toliko potroši na doručak u nekom restoranu. Pa predsednik Francuske Emanuel Makron je pre četiri godine za tri meseca potrošio na šminku 26.000 evra, zašto bi naši političari bili manje vredni? Naši vladaoci treba da slede evropske trendove, jer tamo i idemo, u Evropsku uniju, kao.

Nego dobro, pustimo njih, ovu pomoć ćemo dobiti dvaput!  Tako da u ovoj 2021. bićemo bogatiji za 60 odnosno 100 evra, zavisi kojoj vrsti građana pripadamo.

S jedne strane i ova jednokratna mesečna pomoć nekome mnogo znači, s druge strane ukazuje koliko smo jadni. Od 100 evra koje smo dobili u proleće prošle godine, spali smo na 60. Penzioneri se dobro drže, ostali su na 100 evra, ali oni su ipak najverodostojnije glasačko telo. Izbori nam stižu, a ekonomija nam je u međuvremenu poletela, te smo svuda u Top 5 na nekim evropsko-svetskim listama koje nam vlast povremeno saopštava.

Na pitanje da li država ima dovoljno novca za taj novi paket mera i odakle je novac, Vučić je odgovorio da novca ima i da su to „srpske pare“.

 „Srpske pare“? Zanimljivo. Predsednik je najverovatnije mislio na novce od MMF-a ili tako neki kredit koji nas još više zadužuje. Mi više nismo dužni ni „kao Grčka“ već smo ih cenim  pretekli.

Sve u svemu pomoć stiže. I treba. Da ne bude da sada ja tu nešto kritikujem što ćemo dobiti 60 odnosno 100 evra, ne, bravo za taj potez! Ali sve vreme razmišljam kada ćemo to i kako da vratimo? Mada su to „srpske pare“ te najverovatnije brinem nepotrebno.

Još uvek nemamo detalje da li će i ovog puta biti prijave za pomoć, ali to nam nije problem, jer to nije vakcina protiv Kovida-19 i nema rizika da nam se bilo šta loše desi sa 30 evra u džepu. Odnosno 50. Tojest 60. Zapravo 100. Vidite kako to ide, suma sama po sebi raste.

U svakom slučaju, imamo dovoljno vremena da razmislimo do maja u šta ćemo uložiti pomoć. Nemojte mi reći da ćete potrošiti na hranu i cigarete? Na to nam valjda ide redovna prosečna plata od 500 evra i penzija od 270 evra. Pazite, ukoliko ne potrošite odmah 30, odnosno 50 evra, ta suma će u novembru biti dupla! A za te pare već možete uplatiti doček Nove 2022,  za sebe.

Ima bezbroj solucija da se taj novac potroši, ne budimo odmah nezadovoljni. Zamislite kako je nezaposlenima, oni će konačno dobiti neki novac. Njima inače pomoć uopšte nije potrebna, jer se ionako delimo na građane i penzionere, pa kome se kako zalomi.

Foto/Cover: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *