понедељак, 27 маја

Kolumbija: Otkriće čuvenog moreplovca i crkva koja ostavlja bez daha

Kolumbija: Otkriće čuvenog moreplovca i crkva koja ostavlja bez daha

Kolumbija je država na severozapadu Južne Amerike. Na zapadu Kolumbija izlazi na Tihi, a na severu na Atlantski okean, zahvaljujući čemu je jedina južnoamerička država koja izlazi na dva okeana.Glavni grad Kolumbije je Bogota, i sa nadmorskom visinom od 2640 metara, spada među najviše prestonice sveta.

Foto: Instagram/Bogota

Na severu Kolumbije nalazi se obala Karipskog mora i ostrva San Andres i Providensija. Kolumbija se nalazi u Vatrenom pojasu Pacifika, pojasu aktivnih vulkana uz Tihi okean, koji su sastavni deo planinskog masiva Anda.

Veliki deo Kolumbije obuhvata basen reke Orinoko, koju je otkrio Kristifor Kolumbo.

Foto: Instagram/Orinoko

Najviši vrh Kolumbije je Kristobal Kolon, visok 5775 metara, na planini Sijera Nevada de Santa Marta. U blizini karipske obale nalazi se jedina pustinja Kolumbije, Gvahira.

Foto: Kristobal Kolon/Instagram

Amazon, najveća reka Južne Amerike, protiče i kroz Kolumbiju, u čijem slivu se nalaze kišne šume sa preko 800 vrsta ptica i 450 vrsta sisara, što je oko 10 odsto svih biljnih i životinjskih vrsta sveta koji žive baš na kolumbijskom tlu. Velike savane prekrivene gustom visokom travom, koje se nalaze u slivu reke Orinoko, nazivaju se ljanosi i obeležje su Kolumbije.

Foto: Instagram/Gvahira

Najveća reka Kolumbije je Magdalena, koja izvire u planinskom masivu Anda Nudo de Almager a uliva se u Karipsko more kod grada Barankilje.

Foto: Las Lajas/Instagram

U Kolumbiji se nalazi crkva sagrađena od laje, vrste stene koja se nalazi samo na Andima. Po njoj je i dobila ime Las Lajas, a budući da se izdiže na rubu kanjona i sa njim čini visinu od 100 metara, smatraju je najlepšom crkvom na svetu i prizor ostavlja posetioca bez daha.

Foto: Instagram

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *