понедељак, 27 маја

Konferencija o budućnosti Evrope nailazi na veliku podršku građana EU

Konferencija o budućnosti Evrope nailazi na veliku podršku građana EU

Čak tri četvrtine građana Evropske unije smatra da će Konferencija o budućnosti Evrope pozitivno uticati na demokratiju unutar unije a devet od deset se slaže da njihovi glasovi treba više da se uzimaju u obzir kada se donose odluke o budućnosti bloka, pokazalo je novo istraživanje, a piše portal Euractiv.

Rezultati istraživanja, koje su naručili Evropski parlament i Evropska komisija, pokazalo je i da je šest od deset ispitanika zbog krize čiji je uzrok korona virus razmišljalo o budućnosti EU.

Istraživanje je objavljeno 9. marta, dan pre potpisivanja Zajedničke izjave o Konferenciji o budućnosti Evrope čiji je cilj da stvori novi javni forum za otvorenu, uključivu, transparentnu i strukturiranu raspravu s Evropljanima o pitanjima koja su im važna i koja utiču na njihov svakodnevni život.

Kako je saopštio Evropski parlament, 76 odsto građana EU smatra da će Konferencija o budućnosti Evrope pozitivno uticati na demokratiju u EU, pri čemu jasna većina u svim članicama podržava taj stav.

Ispitanici, njih 51 odsto, smatraju da bi u Konferenciju trebalo aktivno da budu uključeni ljudi iz svih slojeva društva.

Izvor: Euractiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *