понедељак, 27 маја

Konkurs: Razmena i obuka medijskih profesionalaca

Konkurs: Razmena i obuka medijskih profesionalaca

Program razmene i obuke “Stars4Media” otvoren je za medijske profesionalce iz različitih zemalja EU koji žele da razviju nove uređivačke proizvode ili testiraju inovativne ideje.

Program koji finansira EU kreiran je sa ambicijom da učini medijski sektor održivijim podsticanjem inovacija, kvalitetnog novinarstva, te i izgradnjom novih partnerstava između medijskih organizacija širom Evrope. Naime, prvo put je ovaj program se započeo krajem 2019. godine, malo pre pandemije kovida-19. Uprkos turbulentnoj godini, u njemu je učestvovalo 105 medijskih profesionalaca iz 42 medija u 17 evropskih zemalja.

Evropska federacija novinara (EFJ), kao glavni predstavnik novinara u Evropi, jedan je od partnera ovom programu, uz Vrije Univierzitet u Briselu (VUB), evropski „MediaLab (Fondacija EURACTIV) i Svetsku asocijaciju izdavača vesti (WAN-IFRA).

“Sa tekućom krizom podstaknutom koronav irusom, moramo da stvorimo poverenje u medije, krenuti u digitalni pomak, diverzifikovati redakcije i produkciju i pozabaviti se dezinformacijama. Ima tračaka nade u novim zanimljivim novinarskim start-up kompanijama, a projekat poput ‘Stars4Media’ sjajna je šansa da dobijete podršku i finansijski i kroz profesionalni trening”, istakla je Renata Šruder, direktorka Evropske federacije novinara.

Konkretno, “Stars4Media” omogućava medijskim profesionalcima da rade tokom četiri meseca na inovativnom zajedničkom projektu, koji uključuje najmanje dve medijske organizacije iz dve različite zemlje EU da sarađuju na uređivačkom, tehnološkom ili organizacionom nivou. Medijske organizacije, ali i frilenseri, mogu učestvovati sa multidisciplinarnim timom u obradi jedne od sledećih tema: novinarstvo, poverenje i participacija, ili medijska tehnologija i marketing, ili ostale inovacije.

Zainteresovani medijski profesionalci, novinari i medijske organizacije trebalo bi podnesu prijavu do sledeća dva roka: 1. maja i 1. jula 2021. To mogu učiniti na ovom LINKU.

Nakon dve mogućnosti za prijavu, nezavisni žiri, sastavljen od medijskih stručnjaka, odabraće predloge za inicijative koje će dobiti sredstva. Pored toga, “Stars4Media” pruža smernice, treniranje i obuku zahvaljujući grupi stručnjaka medijske profesije. Pročitajte više o mogućnostima treniranja OVDE.

Poziv za prijavu trajaće do 1. jula 2021.

Izvor: NUNS

Foto/Cover: Promo/Stars4Media

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *