уторак, 23 априла

Korona virus ugrozio svetski turizam više nego ekonomska kriza 2009. godine

Korona virus ugrozio svetski turizam više nego ekonomska kriza 2009. godine

Svetska turistička organizacija objavila je podatke prema kojima turizam u svetu pretrpeo tri puta veće gubitke zbog pandemije korona virusa, nego za vreme svetske ekonomske krize 2009. godine. Međunarodni turizam je zbog pandemije zabeležio gubitak od 320 milijardi dolara i pad od trista miliona turista.

U poslednjem izdanju Svetskog turističkog barometra koji izdaje Svetska turistička organizacija, a prenosi portal RTS, objavljeno je da je ograničenje kretanja koje je uvedeno kao odgovor na pandemiju dovelo do pada broja turista u maju za 98 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Takođe se beleži pad od trista miliona turista i gubitak od 320 milijardi dolara, što je tri puta više od gubitka koji je izazvala svetska ekonomska kriza 2009. godine.

Generalni sekretar Svetske turističke ogranizacije Zurab Pololikašvili rekao je da najnoviji podaci pokazuju koliko je važno što pre pokrenuti turizam na najbezbedniji mogući način.

– Dramatični pad međunarodnog turizma dovodi u rizik da milioni ljudi ostanu bez sredstava za život, uključujući i one u zemljama u razvoju. Vlade u svim delovima sveta imaju dvostruku odgovornost – da im javno zdravlje bude prioritet, ali i da zaštite radna mesta -rekao je Pololikašvili.

Istovremeno, Svetska turistička organizacija beleži znake postepene i oprezne promene u trendu, koja se najviše primećuje na severnoj hemisferi, zbog otvaranja granica između zemalja članica Evropske unije 1. jula.

Izvor: RTS

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *