понедељак, 27 маја

Leni Rifenštal: Nikad joj nije oproštena bliska veza sa nacistima

Leni Rifenštal: Nikad joj nije oproštena bliska veza sa nacistima

Samo neshvatljiva količina volje može objasniti da je godinu dana pred smrt, na svoj 100. rođendan, Leni Rifenštal objavila film „Podvodne impresije“.

Kada se divimo ovom neverovatnom poduhvatu moramo imati na umu da je godinu dana pre toga Leni preživela pad helikoptera iz koga se izvukla sa dva slomljena rebra. U svom poslednjem filmu Leni je prikazala video snimke podvodnog sveta koje je sakupljala roneći u svojim devedesetim godinama.

U tihi podvodni svet se upustila kao i u pleme Nuba u kome je živela i čiji život je oslikala u svojim knjigama, bežeći od žamora koji je svugde gde bi se pojavila odzvanjao: „Leni je nacista!“ Iako je više puta na sudu dokazala svoju nevinost i nepoznavanje zločina koje su Nacisti sprovodili nikada joj nije oprošten blizak odnos sa Hitlerom i snimanje dva propagandna dokumentarna filma koji su doprineli jačanju Hitlerove partije.

Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija je dobila preko 600.000 novih članova posle samo nekoliko dana prikazivanja njenog filma „Trijumf volje“.

 Paralaksa.blog

Foto: Leni Rifenštal/Wikipedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *