четвртак, 13 јуна

Mediji i demokratija: „Vlast sprovodi dehumanizaciju novinara“

Mediji i demokratija: „Vlast sprovodi dehumanizaciju novinara“

Na okruglom stolu „Srbija 2030: Mediji i demokratija“ istaknuto je da je  politika u Srbiji je usavršila uticaj ne medije, mnogi su pristali da budu u njenoj službi kao propagandni servis, prenosi portal Euractiv.rs.

Na ovom skupu održanom 7. aprila u Beogradu ocenjeno je da su mediji koji nisu pristali da budu propagandni servis države proterani u „rezervat“ gde jedva finansijski preživljavaju, ali se i dalje bore za javni interes.

Učesnici skupa  upozorili su da vlast sada sprovodi dehumanizaciju novinara i da bi zbog toga neki od njih mogli da izgube glavu.

 – Sadašnje stanje je kao kuvanje žabe. Prvo je vlast obesmislila politički život, a sada je pristupila drugoj fazi, koja je dosta odmakla, da kriminalizuje i dehumanizuje novinare – rekao je na okruglom stolu predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić. 

Bodrožić je ocenio da su doneti neki dobri zakoni, ali da nema političke volje da se oni sprovode i da se sada okreću protiv slobodnog novinarstva.

On je podsetio da je NUNS, kao i Medijska koalicija čiji je član, napustio vladinu Radnu grupu za bezbednost novinara posle napada na mrežu za istraživanje kriminala i korupcije KRIK, navodeći da se crvena linija morala povući, jer „šta je sledeći korak – da li da neko izgubi glavu“.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović rekao je da to udruženje nije napustilo radnu grupu jer je tamo postavljeno nekoliko pitanja na koja se odavno čeka odgovor, navodeći kao primer ubistvo novinara na Kosovu i u NATO bombardovanju za koje nisu pokrenute istrage.

Radomirović je rekao da premijerka Ana Brnabić i drugi u vrhu vlasti moraju da saznaju šta se dešava, a na pitanje da li misli da premijerka to ne zna, rekao je da on nije znao šta se sve dešava dok nije postao predsednik UNS.

Radomirovićevu tvrdnju da je TV N1 „napao njega lično i UNS“ kad je izveštavao o presudi švajcarskog suda i Junajted grupi, kao „besmislenu“ je odbacio  izvršni producent TV N1 Igor Božić, zbog čega je došlo i do kraće rasprave.

Božić je, govoreći o položaju medija, istakao da neki mediji služe vlastima za „obračun sa slobodom reči i da je postalo kao normalno da se novinari, koji su meta, satiru lažima i uvredama“.

Glavna i odgovorna urednica portala Južne vesti Gordana Bjeletić je rekla da je napravljen istoimeni „lažni portal“ koji neistinama napada redakciju i nju lično. „Plaši me šta se dešava sa kolegama u Srbiji koji su manje vidljivi“, komentarisala je Bjeletić probleme novinara u manjim sredinama.

Novinarka Vesna Radojević sa portala KRIK je rekla da je ta redakcija „doživela medijski linč“.

– Aleksandar Vučić nam se lažno izvinio, sve što je izašlo u tabloidima on je naredio. Sve što je u tabloidima protiv onih koji kritički progovore o vlastima, dođe sa Andrićevog venca – rekla je Radojević.

Glavni i odgovorni urednik agencije FoNet i njen direktor Zoran Sekulić, rekao je da su sadašnje prilike posledica „veoma sofisticiranog i do tančina razrađenog političkog sistema kontrole medija koji nije nastao kao rudimentarni mehanizam juče, ali je iz godine u godinu, ali naročito u proteklih deset godina doveden do savršenstva“.

– Primarna odgovornost je na političkim centrima moći i na odsustvu političke volje da tretiraju medije u službi interesa građana, umesto što to čine radi sopstvenog interesa ili za obračun sa političkim protivnicima. Ako medijima može nešto da se prigovori, a sigurno može, to je jednima zato što su na to pristali a drugima što nisu pokazali veću meru solidarnosti da se tome odupru pa makar se i samožrtvovali – rekao je Sekulić.

Glavni i odgorni urednik Vremena Filip Švarm je upozorio da je malo ostalo od profesionalnog novinarsta i da je ono „vrlo ugroženo i često na kolenima“.

-Ako se sami ne udružimo da bi opstali, nama niko neće moći da pomogne“, naglasio je Švarm – pozivajući na međusobnu solidarnost.

NUNS i UNS su, na završeku oklugog stola, naveli da ove dve organizacije nisu „na dva pola“ kako se nekad može steći utisak već da postoji „ozbiljna saradnja“ i da se uskoro može očekivati i potpisivanje sporazuma o saradnji.

Švedski ambasador Jan Lundin koji je otvorio skup, podsetio je da ima iskusto kao novinar i naveo da možda zato reaguje više od drugih kada poslanici u Skupini Srbije poistovećuju istraživačke novinare sa kriminalnim krugovima ili kada ih ministri nazivaju „narkomanima“.

-Znamo da je demokratija civilizacijsko dostignuće, ali je mnogi različito shvataju. Toliko različito da se temelji demokratije moraju braniti čak i u zemljama kao što su Švedska i Srbija – rekao je Lundin.

Skup su organizovali Nova ekonomija i Vreme uz podršku Ambasade Švedske, a iako su bili su pozvani, predstavnici Ministarstva kulture i informisanja i Radio televizije Srbije se nisu odazvali pozivu.

Izvor: Euractiv.rs/Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *