четвртак, 13 јуна

Medijski radnici na spisku prioritetnih za vakcinisanje protiv Kovida-19

Medijski radnici na spisku prioritetnih za vakcinisanje protiv Kovida-19

Prema saznanjima i saopštenju Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) tokom iduće nedelje  počeće imunizacija medijskih radnika i radnica kao neophodnih radnika u periodu pandemije Kovid-19.

U saopštenju se navodi da bi mediji trebalo da naprave spiskove svojih zaposlenih sa neophodnim informacijama i da ih pošalju na adresu pres kancelarije Vlade Srbije. Pored toga obavezno je da se svako koga je redakcija prijavila i pojedinačno prijavi na portal eUprave gde će izabrati vrstu vakcine koju želi da primi.

– U dopisu iz Vlade Srbije se apeluje na medije da ne prijavlju sve zaposlene nego ljude koji su neophodni za nesmetano funkcionisanje redakcija. Kriterijumi o prioritetnim medijskim radnicima i radnicama nisu dostavljeni – navodi se u saopštenju.

 NUNS je sredinom decembra pokrenuo akciju “Novinari neophodni radnici” zajedno sa Evropskom federacijom novinara i nekoliko novinarskih udruženja u regionu. Asocijacija medija je 23. decembra poslala dopis Vladi Srbije u vezi sa uvrštavanjem medijskih radnika i radnica u prioritetne grupe stanovništva za imunizaciju. Dopisu su se odmah pridružili NUNS, ANEM, Lokal pres, AOM i NDNV, a u januaru ove godine i UNS se priključio ovoj inicijativi.

– Drago nam je da su vlasti prepoznale značaj medijskih radnika i radnica jer oni imaju ključnu ulogu u kriznim vremenima, a pogotovo u doba pandemije kada su pravovremene i tačne informacije od najvišeg značaja za zdravlje ljudi – ističe se u saopštenju NUNS-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *