понедељак, 27 маја

Međunarodni dan borbe protiv HIV-a: Budi siguran, testiraj se

Međunarodni dan borbe protiv HIV-a: Budi siguran, testiraj se

Prvi dan decembra se u svetu obeležava kao Međunarodni dana borbe protiv HIV ( Virus Humane Imunodeficijencije) infekcije.  Sida ili sindrom autoimune deficijencije predstavlja poslednji stadijum infekcije HIV-a.

Više od 37 miliona ljudi u svetu je inficirano tim virusom.

Tim povodom Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd organizuje danas akciju dobrovoljnog poverljivog savetovanja i besplatnog testiranja na HIV od 7.30 do 19 časova, saopšteno je iz ove ustanove.

Akcija se sprovodi u u Centru za dobrovoljno poverljivo savetovanje i testiranje na HIV (Prote Mateje 29 ,ulaz C (zelena zona).

Trudimo se da i u nedeljama velikog napora i pritiska zbog infekcije kovid – 19, kao i prethodne tri decenije, doprinesemo podizanju svesti građana o HIV infekciji – svakodnevno, a posebno 1. decembra organizovanjem ove celodnevne akcije besplatnog testiranja na HIV – poručili su iz ZZZZ Studenata.

Najčešći način prenošenja HIV infekcije je seksualni kontakt. To je prirodni način prenošenja i pretstavlja najveći problem u sprečavanju širenja infekcije.

Pored seksualnog načina prenošenja HIV infekcija se može preneti krvlju (najčešće upotrebom istog šprica za intravensko unošenje psihoaktivnih supstanci) i sa majke na dete (tokom trudnoće, porođaja i dojenja novorodjenčadi, ukoliko je majka HIV pozitivna).

Prenošenje preko transfuzije krvi ili krvnih derivata izuzetno je retko, jer se i krv, kao i tkiva i organi za transplantaciju uzimaju samo od osoba koje nisu inficirane HIV-om.

Izvor: Danas/MSI

Foto: Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *