уторак, 23 априла

Međunarodni Dan mladih: Uključite se i vi u akciju “Rashladi grad”

Međunarodni Dan mladih: Uključite se i vi u akciju “Rashladi grad”

Centar za promociju nauke obeležava Međunarodni dan mladih akcijom „Rashladi grad“, koja počinje danas od 18 sati na Trgu Republike u Beogradu, i trajaće sve do 30. avgusta.

Svakog ponedeljka, srede i petka, od 18 do 21 ča, priliku da se uključe u ovu akciju imaće i građani, i da na taj način postanu “gražani-naučni istraživaći”.

Na Trgu Republike biće postavljena pokretna mini meteorološka stanica, mobilna stanica za mapiranje, koju je osmislila i dizajnirala arhitektkinja Mirjana Utvić iz CPN-a.  Ova stanica građanima pruža informacije o sadržaju i funkcionisanju onlajn alata za mapiranje, uz osnovne informacije o vremenu, klimi i klimatskim promenama. Takođe, građani će na lokaciji na kojoj je postavljena stanica saznati i kako mogu svojim aktivnostima da utiču na stvaranje kreativnih i inovativnih rešenja koja će pomoći u borbi protiv klimatskih promena.

Međunarodni dan mladih, 12. avgust, dan je posvećen problemima mladih širom sveta, ali i datum kada se ukazuje na to koliko je važno dati im priliku da doprinesu promenama u svom okruženju.

Ujedinjene nacije su ovaj dan ustanovile kao priliku da aktivnosti i inicijative mladih postanu vidljivije, kao i da se naglasi značaj njihovog glasa i ravnopravnog učešća u važnim političkim, ekonomskim i društvenim pitanjima današnjice. U Srbiji se Dan mladih obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta. Tema Dana mladih u 2020. godini je njihovo angažovanje na lokalnom, nacionalnom i globalnom nivou u radu nacionalnih i međunarodnih institucija i veća prisutnost i jačanje uloge mladih u zvaničnoj politici: u društvenim strategijama, formulaciji zakona i njihovoj primeni.

Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), UN agencija za seksualno i reproduktivno zdravlje, koja je podržala akciju „Rashladi grad“, sluša mlade i podstiče njihovo aktivno učešće u donošenju odluka. UNFPA podseća da aktivno uključivanje mladih na svim nivoima doprinosi boljim i održivijim politikama, dok istovremeno može uticati na to da se poveća poverenje u institucije. Globalni izazovi kao što su pandemija kovida-19 i klimatske promene zahtevaju organizovan odgovor čitavog društva, i doprinos mladih je ključan. Prošle nedelje, UNFPA je pokrenuo globalni izazov „Mladi protiv kovida-19“ pozivajući ih da snime video koji pokazuje kako su oni pomogli u borbi protiv pandemije i šta su naučili radeći na unapređivanju svojih zajednica.

Izvor:  elementarium.cpn.rs

Foto: Freepik.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *