понедељак, 27 маја

Misterija najpoznatije ratne fotografije

Misterija najpoznatije ratne fotografije

Crvena zastava iznad Rajhstaga je ime možda i najpoznatije ratne fotografije koja je bez obzira na naziv crno-bela.

Ako se bolje pogleda, može se naslutiti da je zastava na fotografiji improvizovana od tri crvena stolnjaka na koje su autor fotografije i njegov ujak došili srp i čekić. Sa idejom da se po ugledu na čuvenu fotografiju Podizanje zastave na Ivo Džimi rekonstruiše momenat podizanja zastave nad Rajhstagom, fotograf je dva dana nakon što se događaj desio zamolio nekoliko vojnika da se popnu na krov i isceniraju ono što se odigralo 30. Aprila 1945. godine. Od 36 fotografija ispucanih sa Leica III fotoaparatom jedna se posebno istakla i ostala je simbol koji i danas često koristimo veličajući pobedu Saveznika u Drugom svetskom ratu.

Pošto je bitka za Berlin u vreme podizanja zastave i dalje trajala, ocenjeno je da bi prizor mogao biti dramatičniji, pa su na fotografiji dodata dva stuba dima preuzeta sa druge fotografije. Cenzoru takođe nije promaklo da primeti da se na rukama vojnika koji pomaže vide dva ručna sata što je moglo značiti da je jedan ukraden, pa je po naredbi jedan od satova uklonjen u naknadnoj obradi.

Do velikog vođe Staljina, zajedno sa fotografijom je stigla i prijatna vest da su vojnici koji postavljaju zastavu Gruzijac Meliton Katarija i Rus Mikail Jegorov, dok se NKVD pobrinuo da pravi akter scene, Ukrajinac Aleksej Kovalev drži jezik za zubima. Fotografija je kružeći svetom i veličajući pobedu bila najčešće nepotpisana sve do pada Berlinskog zida. Činjenica da je autor fotografije Jevrejin Jevgenij Kaldej nije bila prijatna za Staljinovu antisemitističku politiku, bez obzira što je u pitanju autor jednog od najvećih simbola pobede nad fašizmom.

Autor teksta je urednik bloga Paralaksa i višestruko nagrađivani fotograf

Fotografija: „Crvena zastava nad Rajhstagom“ – Jevgenij Kaldej – 2. Maj 1945. godine

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *