понедељак, 27 маја

Misterije tajnog tunela ispod Dunava u Novom Sadu

Misterije tajnog tunela ispod Dunava u Novom Sadu

Tunel koji se nalazi devet metara ispod Dunava otkriven je u Novom Sadu, i on spaja Petrovaradinsku tvrđavu i centar grada, izvestila je Radio Televizija Vojvodine.

Ovo otkriće oživelo je legende o tunelu Petrovradinske tvrđave, ali niko ne me da tvrdi u istinitost tih priča.

Arhitekta Vojislav Dević još pre nekoliko godina započeo je istraživanja na pronalaženju tunela ispod Petrovaradinske tvrđave, koji je prema njegovim tvrdnjama spajao obe strane Dunava.

Dević veruje da je na kraju Prvog svetskog rata poslednji Austrougarski general dobio naređenje da zazida sve ulaze i izlaze tunela, pre nego što će u objekat ući srpska vojska. Jedan od ulaza nalazio se nekoliko metara od Spomenika žrtava racije a drugi u kripti ispod Crkve Svetog Jurja.

– Arhiva ne kaže ništa jer samo znamo da su postojala samo dva plana koja su govorila o tom tunelu. Jedan se nalazi u arhivu u Beču i do njega se ne može doći. bilo je više planova, delove tvrđave koji su bili podeljeni raznim komandantima koji brane svoj sektor, i glavni komandant tvrđave odbrane je bio taj koji je imao tu drugu kartu koju je sve bilo upisano, i ta druga karta je nestala potapanjem Titanika, ona je išla na jednu izložbu u Njujorku – potvrdio je Dević.

Na osnovu sonarnih istraživanja Dunava, trenutno je u izradi 3D model tunela koji bi mogao biti ključni dokaz njegovog postojanja, a nakon njegove rekonstrukcije napravila bi se velika turistička atrakcija.

Foto: Petrovaradinska tvrđava/Youtube/Screenshot

Izvor: RTV

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *