уторак, 23 априла

Mjuzikl „Pećina“ premijerno na 28. BELEF-u: Univerzalna priča o moći, strahu i slobodi

Mjuzikl „Pećina“ premijerno na 28. BELEF-u: Univerzalna priča o moći, strahu i slobodi

Prvi domaći konceptualni mjuzikl „Pećina“ u režiji Jane Maričić,  pretpremijerno je izveden sinoć u Ustanovi kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ u Beogradu, u okviru 28. BELEF-a.

Ovaj mjuzikl je deo projekta „Sve u svemu“, kompozitora Ivana Ilića, koji je ujedno i dirigent i autor songova „Pećine“. Premijera je zakazana za večeras, 26. jun, u 20 sati, na istom mestu.

Mjuzikl „Pećina“ je kritika savremenog društva, stavljena u kontekst Platonove alegorije pećine, bavi se ključnim pitanjima slobode, moći, straha i kontrole. Publiku ostavlja da razmisli da li je talac manipulacije moći (moćnika) i šta bi sve pojedinac uradio ne bi li došao da svog parčeta moći. Ovaj mjuzikl je svakako nešto drugačije  od onoga što smo imali priliku da vidimo na ovim prostorima, a odličan glumački i plesni ansambl uspeo je da dočara atmosferu savremene „Pećine“.

imag4181-1024x760-6129670
Foto: RIC

Kompozitor, dirigent i autor songova Ivan Ilić za naš portal kaže da se ideja za ovaj projekat javila pre tri godine, dok je bio na doktorskim studijama. Želeo je da napravi mjuzikl za doktorski umetnički projekat:

Nastala je jedna ozbiljna predstava kojoj sam dao život u poslednja tri meseca sa divnim saradnicima, koji su uložili sve da bi napravili ovaj jedinstveni muzički doživljaj i nadam se da smo doprinelu kvalitetu ovogodišnjeg BELEF-a. Ovu savremenu ili futurističku priču stavili smo u kontekst mjuzikla, a da to nije klasičan mjuzikl o dvoje zaljubljenih i kroz sve što oni prolaze. Mislim da mjuzikl kao forma zaslužuje mnogo više dramskog prostora i hteo sam da dam dramsku dubinu i širinu,   i da se sve to uklopi sa svim ostalim pozorišnim elementima – objašnjava Ilić.

Ilić dodaje da je „Pećina“ široka globalna i univerzalna priča koja se tiče svih nas, daje nam nadu da se probudimo i krenemo na put osvetljenja i razumevanja.

imag4179-1024x760-6129670
Foto: RIC

Rediteljka Jana Maričić za RIC kaže da je u ovaj projekat ušla a da nije znala ništa o tekstu, ali kada je saznala ko je autor, prihvatila je da bude deo ovog mjuzikla.

– Bila sam radoznala u vezi sa muzikom, a znajući Ivana i njegov dosadašnji rad verovala sam da će muzika biti izvanredna i to tako i jeste. Bilo mi je uzbudljiva forma i način kako su Ilić i ko-autor i dramaturg Slobodan Obradović povezali Platonovu Pećinu i savremeno društvo i savremene centre moći. Mislim  da smo uspeli sve da uklopimo onako kako smo zamislili i pošaljemo jasnu poruku, koja u jednoj reči glasi ’šutiraj’ – rekla je rediteljka.

imag4182-1024x760-4041417
Foto: RIC

Koreograf  Vladimir Čubrilo, otkrio nam je da je prvi put radio sa glumcima i da je to za njega kao koreografa bilo nešto novo, a prema svemu sudeći odlično je uradio posao.

Prezadovoljan sam, imao sam priliku da radim sa sjajnim timom, rediteljkom, autorom,  glumcima. Glumci su bili jako otvoreni, genijalni su, presrećan sam i zbog njih i zbog odličnog iskustva koje sam stekao – kaže Čubrilo i dodaje da je ovo jedna moderna pećina i da publika može da vidi nešto što kod nas do sada nije urađeno iz oblasti mjuzikla.

Mjuzikl „Pećina“ okupio je odlične glumce, i svako od njih ostavio je poseban pečat. Dušica Novaković u ulozi Holi, Ivan Jevtović kao Viktor, Nikola Bulatović  igra gospodina Siksa, Žarko Stepanov je otac Gil, Jelena Ilić kao Dipsi, Aleksandar Vučković u ulozi Džejka  i Mina Sovtić tumači lik Ane. Na velikom video bimu Hristina Popović  igra “digitalni lik”.

U predstavi učestvuju i studenti Instituta za umetničku igru.  Scenografiju je dizajnirala Jasmina Holbus, kostime Ivana Tomić, a video-produkciju je uradio Miomir Milić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *