понедељак, 27 маја

MUP izvestio Platformu Saveta Evrope o napretku istrage na napadnute novinare

MUP izvestio Platformu Saveta Evrope o napretku istrage na napadnute novinare

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije izvestilo je Platformu Saveta Evrope za promociju zaštite novinarstva i bezbednosti novinara o napretku u istrazi slučajeva napada na novinare tokom julskih protesta u Srbiji.

Kako se iz odgovora MUP – a može videti većina slučajeva je i dalje u istražnoj fazi, neki nisu ni procesuirani, dok je identifikovana i uhapšena jedna osoba koja je zadržana u pritvoru 48 sati. To je osoba koja je polomila staklo ispred prostorija RTV Vojvodine u Novom Sadu 8. jula 2020. godine. Ovaj incident kvalifikovan je kao delo nasilničkog ponašanja, član 344 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

O ovim napadima međunarodne institucije i organizacije izvestila regionalna platforma SafeJournalists.net čija je NUNS članica u Srbiji. Tom prilikom pobrojani su slučajevi napada i ugrožavanja novinara koji su se dogodili od 7. do 9. jula ove godine, imeđu ostalih:

1.       Fizički napad na dvojicu snimatelja novinske agencije Tanjug

2.       Pokušaj policije da spreče rad novinarke N1 Jelene Zorić i snimatelja Aleksandra Cvrkotića

3.       Fizički napad članova MUP – a na novinare novinske agencije Beta Žikicu Stevanovića, Luku Pređu i Relju Pekića

4.       Pokušaj policije da spreče rad novinarki portala Nova S Milice Božinović i Nataše Latković

5.       Fizički napad na novinare RTS Milana Srdića i Lazara Vukadinovića u Novom Sadu kao i na njihove kolege u Nišu

6.       Fizički napad na novinara portala Nova S Vojislava Milovančevića i njegovog kolegu Uroša Arsića

7.       Oduzimanje opreme novinarki Insajdera Ireni Stević

MUP je izvestio Platformu Saveta Evrope samo o nekim od pobrojanih slučajeva. U slučaju ometanja na radu ekipe televizije N1 Sektor unutrašnje kontrole MUP – a radi na prikupljanu podataka po nalogu nadležnog tužioca. Kada je u pitanju slučaj ometanja na radu novinarki i novinara Marka Radonjica sa portala Nova S utvrđeno da sluičajevi nisu prijavljeni i evidentirani u skladu sa zakonom propisanom procedurom i da nisu preduzete dalje radnje.

Fizički napad na kolegu Žikicu Stevanovića prijavljen je nadležnom tužilaštvu i preduzete su dodatne mere kako bi se utvrdilo ko je počinitelj tog krivičnog dela.

O napadu na Milana Srdića i Lazara Vukadinovića predstavnik MUP-a obavestio je nadležno tužilaštvo u Novom Sadu o podnetim krivičnim prijavama u vezi sa ovim događajem i nadležni tuzilac je ovo delo kvalifikovao kao delo nasilničkog ponašanja, član 344 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije. 13. jula, policajci su identifikovali i uhapsili osumnjičenog koji je u prisustvu branioca priznao da je počinio krivično delo. Policija navodi da će preduzeti i naredne korake kako bi identifikovali i lice koje je uzelo i polimilo kameru Lazara Vukadinovića.

Kada su u pitanju novinari RTS –a u Nišu, snimatelj Ivan Stambolić i novinarka Lidija Georgijeva, policija tvrdi da o ovom slučaju nisu bili obavešteni, odnosno da nije podneta prijava, te da su u telefonskom razgovoru sa novinarkom i snimateljem saznali da oni ne žele da podnose prijave u vezi sa ovim slučajem.

Na kraju u pismu Platformi Saveta Evrope predstavnici MUP-a navode da po Metodologiji za sprovođenje istraga u slučajevima zloupotreba od strane policije, istrage u slučajeve navodnih zloupotreba počinjenih od strane policije sprovodi javni tuzilac. Uzimajući u obzir da javni tužilac može izuzetno poveriti izvršenje određene dokazne radnje Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a, MUP će po prijemu takvog zahteva od strane tužioca pristupiti tom poslu kao prioritetu.

Kompletan tekst odgovora MUP–a možete pogledati na sledećem linku.

Izvor: NUNS

Foto/Cover: Protesti u Beogradu, jul 2020/Arhiva

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *