недеља, 16 јуна

Na 16. „Slobodnoj zoni“ 70 filmova igrane i dokumentarne art house produkcije

Na 16. „Slobodnoj zoni“ 70 filmova igrane i dokumentarne art house produkcije

Filmski festival Slobodna zona počinje sutra, 5 . novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Festival će svečano otvoriti svetska bioskopska premijera filma Nick Cave – Idiot Prayer u Kombank dvorani, Kulturnom centru Novog Sada i niškom Cineplexx-u.

Direktor festivala Rajko Petrović predstavio je ovogodišnji festival i izazove sa kojima se suočavaju organizatori festivala danas. 

– Slobodna zona pre deset dana je dobila podršku programa MEDIA Kreativna Evropa što je rezultiralo da ovogodišnje izdanje publici predstavi 70 filmova igrane i dokumentarne art house produkcije (51 dugometražni i 19 kratkometražnih filmova) – rekao je Petrović.

Foto: Vladimir Opsenica / Rajko Petrović/ Konferencija za novinare /  Vladimir Opsenica

Branka Pavlović predstavila je filmove iz Međunarodne selekcije, govoreći o filmu Moj najdraži rat Ilze Burkovska Jacobsen rediteljke iz Letonije.

Moj najdraži rat je animirani dokumentarac koji je zasnovan na priči o detinjstvu rediteljke koja je odrasla u SSSR-u tokom Hladnog rata. Dinamičan i angažovan dokumentarac o Kristofu Šlingenzifu, nemačkom reditelju i angažovanom umetnik Šlingenzif – vrisak protiv ćutanja još jedna je preporuka selektorke festivala, za koji je rekla da je ovo film u kome se umetnik sve vreme obraća publici, i taj način snimanja filmova je sada postao trend u filmskoj umetnosti – rekla je Pavlovićeva.

Foto:  Vladimir Opsenica

Ivan Bakrač selektor Regionalnog programa – Horizonti Balkana govorio je o filmovima koji su se našli u ovoj selekciji posebno dajući osvrt na filmove Akasa, Moj domU slavu ljubavi i Uzidani.

Ono što je posebno kod ove selekcije jeste to da je primetan trend da autori sa Balkana polako izlaze iz tematike problema ovih prostora i da ovi dokumentarci počinju da se snimaju u drugim zemljama i bave se  drugačijim poetikama. Filmovi iz ove selekcije biće domaće premijere na festivalu, a međunarodnu premijeru  na Slobodnoj zoni imaće film Nedelje grčke rediteljke Alethea Avramis.

Ivan Ramljak reditelj filma O jednoj mladosti biće gost ovogodišnjeg festivala (pobednik iz 2016). O jednom mladosti imaće premijeru 7. novembra u 18:30 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Foto: Promo

Ostale programske linije festivala čine EU Zona promenaGreen zone (nova programska selekcija), Ženska linija, selekcija 14+, Kinokaucu predstavljaU fokusuŠta je ostalo od Titove zaostavštineZona bez  granica, kao i program kratkometražnih filmova Future iz Here.

Selektor govornog programa Kompas Slobodne zoneIvan Milenković, rekao je da se ovogodišnji Kompas bavi filmovima u čijem fokusu su globalni problemi, ali se veoma lako mogu preslikati i na naše prostore. Panel diskusije u okviru ovog programa će se održati nakon projekcije filmova Pad kralja, Ovo je naša zemlja, Šuma i Umetnost sećanja u Dvorani Kulturnog centra Beograda.

Na kafi sa autorima postao je podcast Slobodne zone (uređuje i vodi Milica Lapčević), a u toku festivala biće održana i promocija knjige 50 godina filmskog hita u srpskoj kinematografiji 1969-2019 profesorke Fakulteta dramskih umetnosti Marine Fafulić Milosavljević. Mnogi će u ovoj knjizi moći da pronađu interesantne informacije o svojim omiljenim domaćim filmovima.

Foto: Promo

Novi program festivala Digitalni propeler u saradnji sa Media deskom Srbija ponudiće dve dvodnevne radionice gde će nezavisni srpski prikazivači arthouse filmova imati priliku da se upoznaju sa različitim digitalnim promotivnim strategijama za izgradnju i privlačenje publike u bioskope, kao i novim poslovnim modelima koji su se nametnuli usled pandemije korona virusa.  

Iako bez gostiju, ovogodišnji festival publici donosi i Q&A sa autorima koji su snimljeni pre festivala i biće prikazani publici nakon projekcija filmova.

U toku festivala u Jugoslovenskoj kinoteci prikazivaće se filmovi Pietra Marčela jednog od najinteresantnijeg filmskog reditelja u savremenoj kinematografiji danas. Nakon projekcije filma Martin Eden biće održan razgovor sa ovim fascinantnim rediteljom, a Master Klas će održati i rediteljka Ivana Mladenović.

pragslobodnazona
Foto: Slobodna zona 2019/Promo/Arhiva

Velika novina ovogodišnjeg festivala je prikazivanje filmskog programa preko onlajn platforme KinoKauch (kinokauch.com). Ovo hibridno izdanje Slobodne zone moći će da prate svi stanovnici Srbije koji imaju pristup internetu. Uputstvo za gledanje onlajn može se naći na sajtu festivala slobodnazona.rs.

Karte za ovogodišnji festival mogu se naći na blagajnama Dvorane Kulturnog centra Beograda, Doma omladine Beograda, Kombank dvorane, Art bioskopa Kolarac, Jugoslovenske kinoteke, Bioskopa Fontana, bioskopa Cine Grand BIG Rakovica, Kulturnog centra Novog Sada, Niškog kulturnog centra, Cineplexxa Niš.

Ovogodišnji festival, pored MEDIA programa, podržali su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Francuski institut, Movies That Matter i Filmski centar Srbije.

Foto/Cover: Vladimir Opsenica / Konferencija za novinare Festivala Sobodna zona

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *