четвртак, 13 јуна

Nakon strašne eksplozije broj žrtava u Bejrutu raste

Nakon strašne eksplozije broj žrtava u Bejrutu raste

U eksplozijama lučkih skladišta u Bejrutu poginulo je najmanje 100 ljudi, a više od 4.000 je ranjeno, novi je bilans koji je saopštio zvaničnik libanskog Crvenog krsta.

Prema rečima Džordža Ketaneha, broj stradalih bi mogao da nastavi da raste, jer se još uvek traga za nestalima pod ruševinama.

Prema prvim informacijama, eksploziju u skladištu u luci izazvao je požar. Prvi čovek službe bezbednosti Libana general Abas Ibrahim na mestu eksplozije demantovao je verziju o detonaciji pirotehnike i izjavio ja se radi o drugim eksplozivnim sredstvima koja su bila skladištena dugo vremena.

Foto: Bejrut/Youtube/Screenshot

Prvi izveštaji navode da je eksplodirala velika količina amonijim nitrata, čak 2.700 tona, koji je uskladišten u luci od 2013. godine, a koristi se najčešće u proizvodnji veštačkog đubriva i eksploziva.

Eksplozije su izazvale ogromnu materijalnu štetu, čitavo lučko područje je sravnjeno, a udar je bio toliko snažan da se osetio i na Kipru, na udaljenosti od 240 kilometara.

Povređeno i osoblje nemačke ambasade, koja se nalazi u blizini luke, a američka ambasada izdala je upozorenje svojim građanima da se informišu o razvoju događaja.

Foto: Bejrut/Youtube/Screenshot

Takođe, navode da izveštaji govore o velikoj količini otrovnih gasova u vazduhu na mestu eksplozije zbog čega se preporučuje nošenje maske i boravak u zatvorenom.

„Mnogo ljudi se vode kao nestali, njihovi rođaci tragaju za njima, ali je potraga otežana jer nema struje“, rekao je ministar zdravlja Hamad Hasan.

Kako navodi AP, reč je o najsnažnijoj eksploziji u gradu koji je pretrpeo građanski rat, sukobe s Izraelom i terorističke napade.

Izvor: N1/B92/RTS

Foto: Bejrut/Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *