уторак, 23 априла

NASA potvrdila da na Mesecu ima vode, Rusi kažu da su to znali još 2010. godine

NASA potvrdila da na Mesecu ima vode, Rusi kažu da su to znali još 2010. godine

Američka Nacionalna aeronautička i svemirska administracija – NASA je potvrdila prisustvo vode na površini Meseca, i to je svakako  istorijsko otkriće, preneli su u ponedeljak svetski mediji.

Ovo otkriće je postignuto uz pomoć SOFIA-e, opservatorije NASA kojom upravljaju zajedno s Nemačkim vazduhoplovnim centrom.

Pol Herc, u ime NASA, kazao je da je reč o dostignuću koje otkriva na koji način se voda distribuira i nije limitirana na hladna zasenjena mesta u blizini polova.

Navodi i da ovo otkriće postavlja nova pitanja, među kojima i kako je voda nastala, te kako može opstati u surovim uslovima i bez vazduha.

Međutim, Rusi su još 2010. godini tvrdili da na prirodnom Zemljinom satelitu ima vode. Američki naučnici su odbijali da u to poveruju, izjavio je šef laboratorije svemirske gama-spektroskopije pri Institutu za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka Igor Mitrofanov.

Prema njegovim rečima, ovu pojavu je otkrio još 2009. godine ruski instrument Lend, koji je nastao u saradnji sa Sjedinjenim Američkim Državama i montiran je na američkom mesečevom satelitu LRO, ali američke kolege tada nisu verovale ruskim naučnicima.

Prvobitni američki koncept bio je da se voda na polovima nalazi samo u konstantno neosvetljenim kraterima, a kada smo počeli eksperiment Lend na američkom LRO videli smo znake prisustva vode i na redovno osvetljenoj površini Meseca – rekao je Mitrofanov, prenosi Sputnjik.

Izvor: N1/MSI

Foto: Mesec/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *