понедељак, 27 маја

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Teme još uvek nepoznate javnosti

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine: Teme još uvek nepoznate javnosti

Nakon dve godine pauze u četvrtak će u Briselu biti nastavljeni pregovori između Beograda i Prištine. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su teme sastanka dogovorene, ali nije ih saopštio javnosti.

Na video sastanku predsednika Srbije, premijera Kosova i predstavnika Evropske unije utvrđen je dnevni red nove runde dijaloga koji je formalno prekinut pre skoro dve godine.

Miroslav Lajčak, predstavnik Evropske unije za dijalog rekao je da su dogovoreni glavni elemnti i dnevni red sastanka i zahvalio se partnerima na njihovom konstruktivnom angažovanju.

Glavni rezultat dosadađnjih pregovora pod pokroviteljstvom Evropske unije je Briselski sporazum iz 2013. godine koji je podrazumevao integraciju severa Kosova u kosovski ustavno-pravni sistem.

Predsednik Vučić je najavio tešku borbu jer su zahtevi Prištine nemogući, dok je premijer Kosova Avdulah Hoti izjavio juče da dijalog sa Srbijom nema alternativu.  Vlada Kosova je na video konferenciji predstavila svoje zahteve među kojima je ključni da se konačan dogovor mora okončati međusobnim priznanjem dveju zemalja.

Izvor: N1/Danas

Foto: N1/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *