понедељак, 27 маја

„Nitram“ najbolji film 50. FEST-a, počeo FEST na bis

„Nitram“ najbolji film 50. FEST-a, počeo FEST na bis

Koncertom Simfonijskog orkestra RTS-a i dodelom priznanja Beogradski pobednik, u nedelju uveče u Kombank dvorani zatvoren je 50. Međunarodni filmski festival FEST.

Tokom trajanja FEST-a prodato je više od 50.000 ulaznica, a od 7. do 13. marta u okviru programa FEST na bis, biće prikazani filmovi za koje se tražila karta više.

Najbolji film 50.  FEST-a je „Nitram“ u režiji Džastina Kurcela, odlučio je međunarodni žiri Glavnog takmičarskog programa kojim je  predsedavao glumac Miloš Biković.

Prema Bikovićevim rečima na 50. FEST-u bilo je više sjajnih filmova koji su zaslužili priznanja nego što je bilo nagrada i da je, kakvu god odluku žiri doneo, ona ne bi bila aposlutno pravična.

Prema odluci žirija nagrada za najbolju režiju pripada je filmu „Sestre“ rediteljke Dine Dume, a nagrađena je za „veštinu vođenja i usmeravanja mladih glumaca i fantastično pripovedanje kroz objektiv“ kako navode film je uspeo da ispriča priču o veoma važnoj društvenoj temi našeg vremena i pokrene dijalog“.

Počasnog Beogradskog Pobednika za izuzetan doprinos filmskoj  umetnosti dobio je čuveni producent Din Devlin. Američki producent i scenarista, koji je napisao i producirao velike holivudske hitove Univerzalni vojnik“, „Zvezdana kapija“, „Dan nezavisnosti“, „Godzila“, „Patriota“, i koji  snima u Srbiji brojne američke serije, pri čemu je najveći investitor u  filmsku i  televizijsku industriju u našoj zemlji.

Din Devlin / Foto: Dušan Milenković

Najbolju žensku ulogu na 50 FEST-u ostvarila je Suzana Žuane za ulogu u pomenutom ostvarenju „Optužba“ u režiji ivana Atala i to za „za stvaranje bogatog unutrašnjeg sveta na više nego ubedljiv i upečatljiv način“.

Nagradu za najbolju mušku ulogu poneo je Kejleb Landri Džouns za film  Nitram“ reditelja Džastina Kurcela i to „za moćan i kompleksan nastup,toliko ubedljiv da je izbrisao liniju između filma i stvarnosti“.

Priznanje je za najbolji debi 50. FEST-a otišlo je u ruke rediteljke Sonje
Tarokić za film „Zbornica“.

Kako je žiri naveo priznanje je otišlo „rediteljki koja je bila dovoljno hrabra i smela da smesti toliko različitih likova u jednu prostoriju, istovremeno uspevši da stvori tako originalno ostvarenje, koje može da posluži kao metafora za stanje današnjeg društva“.

Tarokić se putem video poruke zahvalila žiriju i FEST-u i na nagradi i na pozivu na beogradski festival.

Foto: MSI

Posebno priznaje 50. FEST-a otišlo je Alekseju Germanu Mlađem za film „Kućni pritvor“.

Međunarodni žiri programa Fest Fokus  u sastavu Ljubica Luković, Filip Đurić i Strahinja Madžarević kao najbolji film nagradio je  ostvarenje „Svet posle nas“  u režiji  Lude Bena Salah-Kazana.  Kako žiri navodi reditelj sa „iznenađujućom zrelošću, precizno sprovedenom vizijom, na duhovit i iskren način uspeva da uhvati duh generacije u svom  debitantskom ostvarenju“.

Reditelj Žiri programa Fest Fokus  posebno   želi   da   pohvali  i istakne  film  ,,Heroji“   reditelja  Gorana  Nikolića,   koji  „odiše originalnom i hrabrom vizijom, i može da bude putokaz mladim autorima da se više oslanjaju na svoju ideju nego na produkcijske uslove“.

Nagrada Fedeora za  najbolji film u internacionalnoj selekciji otišla je
filmu „Optužba“ u režiji Ivana Atala.

Foto: MSI

Žiri za dodelu „Politikine“ nagrade „Milutin Čolić“ u sastavu: Dubravka Lakić kritičar, Miloš Avramović reditelj i producent i Nemanja Ćeranić reditelj i prošlogodišnji dobitnik ove nagrade za film „Lihvar „, jednoglasno je odlučio da ovo priznanje za najbolji većinski srpski film u programima 50. FEST-a 2022. pripadne reditelju Stefanu Arsenijeviću za film „Strahinja Banović“.

Nagrada „Nebojša Đukelić“ pripala je filmu „Mrak“ reditelja Dušana Milića.

Foto/Cover: Dušan Milenković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *