понедељак, 27 маја

NKEU: „Država u kojoj nema podele vlasti i vladavine prava ne može u EU“

NKEU: „Država u kojoj nema podele vlasti i vladavine prava ne može u EU“

Koordinatorka Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) Nataša Dragojlović izjavila je da najnoviji Izveštaj Evropskog parlamenta o Srbiji ukazuje da su evroparlamentarci dobro upoznati sa nesprovođenjem obaveza Srbije po svim poglavljima i oblastima kada su u pitanju evrointegracije.

Dragojlović je agenciji Beta kazala da na bazi izveštaja EP, kao i prethodnih izveštaja Evropske komisije, sve članice EU grade politiku prema Srbiji i od toga zavisi da li ćemo otvarati nova pristupna poglavlja i da li ćemo prema novoj metodologiji imati pristup evropskim fondovima, ali da će i prema tom novom pristupu naglasak biti na političkim kriterijumima i vladavini prava.

– Bez slobodnih izbora nema demokratije. Država u kojoj nema vladavine prava i podele vlasti, nije država nego neki provizorijum. Takva država ne može da postane članica EU. To važi za sve države kandidate i važilo je oduvek – naglasila je ona.

Na pitanje da li se može očekivati da će vlast u Srbiji uzeti u obzir preporuke iz Izveštaja EP, s obzirom da u poslednjih godinu i po dana nije otvoreno nijedno poglavlje, Dragojlović je rekla da ne očekuje da će ovaj izveštaj obezbediti političku volju kod predstavnika vlasti za ispunjavanje obaveza Srbije na putu ka članstvu u EU.

-Nisam optimista. Ova vlast deklarativno nije odustala od evrointegracija, ali je jasno, po reakcijama političara na ovaj izveštaj, da ne razume šta znače demokratija i vladavina prava i za funkcionisanje i za ugled neke države – istakla je ona.

Izvor: Euractiv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *