понедељак, 27 маја

NKKS: „Napadi iz Skupštine Srbije na dramske umetnike su opasni“

NKKS: „Napadi iz Skupštine Srbije na dramske umetnike  su opasni“

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS), Savez udruženja likovnih umetnika Srbije i Stanica Servis za savremeni ples izdali su saopštenje za javnost u kome najoštrije osuđuju neprimerene i opasne napade upućene iz Skupštine Srbije usmerene na dramske umetnice i umetnike, kojima se crtaju mete i preti im se proterivanjem iz zemlje.

– Reći da je kultura danas u Srbiji na margini društva jeste patriotski čin i tačna dijagnoza, potrebna da bi stvari mogle da se menjaju na bolje, a odgovoriti na to vređanjem i pretnjama je znak slabosti vladajuće elite, ali nažalost i manir narodnog poslanika vladajuće koalicije Marka Atlagića, koji je već poznat javnosti po napadima i pretnjama na novinare, koje je nedavno iz skupštinske klupe nazivao “izdajničkim bitangama” – navodi se u sopštenju NKKS.

Kako dalje pišu u saopštenju  problem nije samo verbalna agresija, neprimeren rečnik i nedostatak sposobnosti za komunikaciju, već i to što takav govor dolazi sa skupštinske govornice i ulazi u javni prostor sa mesta autoriteta i zato te napade ne treba shvatiti olako.

– Takav način javnog blaćenja svih koji kritički govore nastavlja se na niz pretnji i napada na umetnike i radnike u kulturi od strane huligana koji upadaju na izložbe, televizija koje daju prostor ovakvim napadima, anonimnih portala koji sprovode “istrage”, a paralelno sa tim i od strane poslanika, pa i donedavnog ministra kulture. Tabloidi crtaju mete na čela filmskih reditelja i radnika, kao i svih neistomišljenika koji se usude da ukažu na zloupotrebe i greške u načinu na koji sistem funkcioniše. Cilj svih tih napada je da se izazove strah i autocenzura, da se spreči mogućnost da bilo koja slobodna kritička misao bude izgovorena ili na bilo koji način iskazana.

U ovom zajedničkom saopštenju tri organizacije zahteva se reakcija predsednika Skupštine Srbije, premijerke, a posebno Ministarstva kulture i informisanja, jer kako na kraju navode, dužnost ovih institucija je da javno osude svaki govor mržnje u društvu, a pogotovo onaj koji se odnosi na umetnike i radnike u kulturi.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije

Savez udruženja likovnih umetnika Vojvodine

Stanica Servis za savremeni ples

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *