петак, 12 априла

Nobelove nagrade ove godine biće dodeljene “na daljinu”

Nobelove nagrade ove godine biće dodeljene “na daljinu”

Nobelova fondacija je danas objavila da ove godine neće biti održana “fizička” ceremonija dodele ovog velikog priznanja 10. decembra u Stokholmu, već će laureati nagradu dobiti “na daljinu”.

Televizijskog prenosa će biti, ali zbog pandemije korona virusa onemogućen je redovan način održavanja ceremonije.

Imena dobitnika raznih Nobelovih nagrada za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, mir i ekonomiju će biti objavljeni na datume koji su predviđeni između 5. i 12. oktobra iz Stokholma i Osla.

Iz norveškog Nobelovog instituta, gde se dodeljuje nagrada za mir ranije su objavili da će u Oslu 10. decembra biti održana mala ceremonija u vrlo redukovanom formatu, bez banketa i velikog okupljanja.

U Stokholmu se svakog 10. decembra, na godišnjicu smrti osnivača nagrade Šveđanina Alfreda Nobela, uručuju nagrade koje su odredili švedski odbori za medicinu, fiziku, hemiju, književnost, kojoj je kasnije dodata i nagrada za ekonomiju.

– Poslednji put kad nije bilo ceremonije u Stokholmu bilo je 1944. godine, za vreme Drugog svetskog rata, mada će ove godine ipak biti virtuelna ceremonija – rekao je za Frans pres Gustav Kelstrand, istoričar Fondacije Nobel.

Tokom Drugog svetskog rata više nagrada nije bilo ni uručeno ni dodeljeno iako Švedska nije učestvovala u sukobu. Nagrade iz 1944. retroaktivno su uručene 1945. Godine 1940, 1941 i 1942 nikakva nagrada nije dodeljena niti ceremonija održana.

Ove godine ideja je da se medalje i diplome uruče laureatima na siguran način u njihovim zemljama boravka, verovatno pomoću ambasadora ili univerziteta na kojima rade, navela je Fondacija Nobel.

Izvor: B92

Foto: Pixabay.com/Alfred Nobel

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *