уторак, 23 априла

Nova otkrića o Marsu: Glečeri pod lupom veštačke inteligencije

Nova otkrića o Marsu: Glečeri pod lupom veštačke inteligencije

Glečeri koji su ostali na površini Marsa stotinama miliona godina otkrivaju tajne jedinstvene geološke prošlosti planete, piše Science focus.com.

Naime, analizom uzoraka i strukture kamenja iz 45 glečera Crvene planete, istraživači sa Univerziteta Kolgejt u Njujorku otkrili su da je Mars prošao između šest i 20 odvojenih ledenih doba tokom poslednjih 300 do 800 miliona godina.

Da bi se došlo do ovog značajnog otkrića, tim istraživača je pregledao seriju slika visoke rezolucije prikupljene pomoću satelita Mars Reconnaissance Orbiter i izmerio veličine oko 60.000 stena.

Da je bilo više ledenih doba utvrđeno je na osnovu više različitih veličina stena koje su raspoređene bez pravila.

Foto: ©Joe Levy/Colgate University

Takođe su saznali da su stene svaka označavale granicu odvojenih i različitih tokova leda, što ukazuje da je svaka nastala tokom odvojenog ledenog doba.

Dalje istraživanje glečera mogla bi pomoći naučnicima da otkriju kako se Marsova klima menjala tokom vremena – kao i koje vrste stena, gasova, čak i mikroba mogu biti zarobljeni unutar leda.

Ovi glečeri su male vremenske kapsule, koji zarobljavaju deliće onoga što je raznošeno u atmosferi Marsa – rekao je dr Džo Levi, planetarni geolog i docent geologije na Univerzitetu Kolgejt.

– Sada znamo da imamo pristup stotinama miliona godina marsovske istorije, a da ne moramo da bušimo kroz koru, možemo samo da prošetamo površinom planete –  dodao je on.

Tim je sada počeo da mapira ostale glečere na površini Marsa i nadaju se da će moći da koriste sistem veštačke inteligencije da bi imali kompletniju sliku istorije Marsa.

Izvor: Science focus.com.

Foto/Cover: Mars/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *