четвртак, 13 јуна

Nova otkrića u Viminacijumu: Mistični grobovi iz antičkog Rima

Nova otkrića u Viminacijumu: Mistični grobovi iz antičkog Rima

Arheološki tim koji radi na lokalitetu Viminacijum kod Kostolca otkrio je do sada neistražene grobove u nekropoli iz vremena antičkog Rima. Za samo tri meseca istraženo je više od 170 grobova.

Na tom mestu su sahranjivani stanovnici Viminacijuma, prestonice Gornje Mezije, od početka II do kraja IV veka. Groblje je postavljeno uz antičku saobraćajnicu koja je spajala Viminacijum sa unutrašnjošću provincije na jugu.

Foto: Viminacijum/M.P.

Budući da je bila u upotrebi gotovo 300 godina, grobovi u nekropoli su postavljeni veoma gusto, a pronađeni su i neopljačkani sarkofazi sa arhefaktima. Do sada je otkopano više od 300 različitih predmeta (arhefakata) uglavnom nakita i delova odeće.

Foto: Viminacijum/M.P.

– Kada se govori o tako velikom uzorku, po pravilu se očekuju i otkrića koja iskaču iz uobičajenog grobnog inventara i koja zbune i oduševe arheologe. Celine koje se odlikuju specifičnim načinom pogrebnog rituala ili odskaču izborom predmeta položenim uz pokojnike, izlaze na svetlost dana na nedeljnom nivou – izjavio je za agenciju Beta vođa arheološkog tima i direktor Arheološkog instituta u Beogradu Miomir Korać.

Arheolozi su u neprekidnoj „trci“ sa termoelektranom koja ima kopove upravo na lokaciji na kojoj je bio antički Viminacijum, a u vreme pandemije aktivnost je povećana.

Izvor: N1

Foto: Viminacijum/M.P.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *