четвртак, 13 јуна

Novinarska udruženja: „RTV ozbiljno ugrožena otkazima radnika“

Novinarska udruženja: „RTV ozbiljno ugrožena otkazima  radnika“

Informisanje manjina putem Radio – televizije Vojvodine ozbiljno je ugroženo otkazima za više od 200 saradnika, navodi se u zajedničkom saopštenju četiri medijskih i novinarskh udruženja.

– Otkazima za više od 200 saradnika ozbiljno je ugroženo manjinsko informisanje putem Radio-televizije Vojvodine (RTV) čija je zakonska obaveza da obezbedi kvalitetan program na manjinskim jezicima. Ovaj potez samo dalje urušava javni medijski servis u Vojvodini – piše u zajedničkom sopštenju Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“, Asocijacije onlajn medija – AOM, Nezavisnog udruženja novinara Srbje – NUNS i Nezavisnog društva novinara Vojvodine – NDNV..

U saopštenju se dalje navodi da je nedopustivo  da više od deset redakcija  ostaje bez značajne novinarske podrške jer je Vlada Srbije rebalansom budžeta sredinom godine smanjila iznos koji je namenjen toj medijskoj kući.

– Neshvatljivo je i pogubno da je rukovodstvo te kuće sačekalo poslednji trenutak da o ovom problemu progovori. Smatramo da je jedini ispravan potez rukovodstva RTV nakon otpuštanja da podnese ostavku. Jasno je koliko je pogubno angažovati novinare i medijske radnike putem agencija za radnu snagu, koje ne nude nikakvu zaštitu radnicima, a istovremeno novinarima i novinarkama uništavaju integritet i autonomiju. Položaj RTV dobro ilustruje kuda vodi izbegavanje primene važećih zakona koji regulišu pitanje pretplate, ali i integritet tih medijskih kuća. Sistemskim sužavanjem prostora za razvoj tih medija uz nekompetentne poteze menadžmenta RTV prozivodnja kvalitetnog programa u toj medijskoj kući je ugrožena.

Nažalost, ovim otpuštanjima ugrožena su i prava nacionalnih i etničih manjina na informisanje na maternjem jeziku koje je zagarantovano kako domaćim zakonodavstvom tako i međunarodnim aktima.

Pridružujemo se zahtevima sindikata Nezavisnost iznetim na protestu radnika javnog medijskog servisa Vojvodine koji je održan u ponedeljak 31.08.2020.

Podsećamo javnost i na to da javni medijski servisi pripadaju građanima i građankamai da oni imaju pravo da traže odgovornost za loše stanje u toj medijskoj kući – stoji u saopštenju medijskih i novinarskih udruženja.

Foto: RTV/Logo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *