уторак, 27 фебруара

NUNS: „Nastup predsednika Srbije nedostojan javne funkcije koju obavlja“

NUNS: „Nastup predsednika Srbije nedostojan javne funkcije koju obavlja“

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo je neprimereno ponašanje predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića, prema novinarki Oliveri Jovićević i javnosti tokom  gostovanja u emisiji Upitnik Radio-televizije Srbije, i javno ga pozvalo da se izvini koleginici i građanima Srbije.

– Smatramo da je nastup predsednika Srbije bio daleko od elementarnih obrazaca lepog ponašanja i potpuno nedostojan javne funkcije koju obavlja. On je u više navrata vređao i ponižavao voditeljku RTS-a i izbegavao da njoj i građanima pruži odgovore na pitanja od javnog interesa – navodi NUNS u saopštenju na svom sajtu.

Nažalost, nije prvi put da se Aleksandar Vučić arogantno i osiono ophodi prema novinarima i građanima, ali se čini da njegovo neprimereno ponašanje iz dana u dan postaje sve intenzivnije i dramatičnije. Koleginica Olivera Jovićević je tokom emisije bila veoma predusretljiva, ali je pokušala da postavi i neka pitanja koja su imala dozu kritičnosti, na šta je Vučić veoma žestoko reagovao i istovremeno izbegao da da odgovore.

NUNS podseća da je profesionalna i etička obaveza novinara da imaju kritičku distancu prema predstavnicima vlasti i da postavljaju pitanja koja su od javnog interesa, a da je dužnost javnih funkcionera da na ta pitanja daju odgovore.

Podsećamo i na jedan od principa iz dokumenta Preporuka Komiteta ministara zemljama članicama o zaštiti novinarstva i bezbednosti novinara i ostalih medijskih aktera Saveta Evrope, čiji je Srbija članica:

Novinari i ostali medijski akteri daju bitan doprinos javnoj raspravi i procesima oblikovanja mišljenja u demokratskom društvu tako što deluju kao javni i društveni čuvari i stvaraju zajednički prostor za razmenu informacija i ideja, kao i za diskusiju. Njihova uloga čuvara obuhvata, inter alia, informisanje javnosti o pitanjima od javnog interesa, komentarisanje tih stvari, pozivanje organa javne vlasti i drugih moćnih sila u društvu na odgovornost i razotkrivanje korupcije i zloupotrebe vlasti – obazložio je NUNS.

Izvor: NUNS

Foto: Upitnik/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *