понедељак, 27 маја

NUNS osudio uvrede koje je folk pevač Aca Lukas uputio novinarki Žaklini Tatalović

NUNS osudio uvrede koje je folk pevač Aca Lukas uputio novinarki Žaklini Tatalović

Povodom uvreda novinarki televizije N1 Žaklini Tatalović, koje je uputio turbo-folk pevač Aca Lukas u emisiji „Hit tvit“ u nedelju uveče na televiziji Pink, Nezavisno udruženje novinara Srbije izdalo je saopštenje za javnost.

Nezavisno udruženje novinara Srbije pruža punu podršku novinarki Žaklini Tatalović i učinićemo sve kako bi joj zaštitili profesionalni i ljudski integritet i pravo na slobodan rad.

Nju je sinoć u emisiji „Hit tvit“ Televizije Pink na najbrutalniji način vređao i klevetao turbo-folk pevač Aleksandar Vuksanović – Aca Lukas, poznat već po skandalima i ispadima na javnoj sceni, i nastavio niz neargumentovanih i difamatorskih napada kojima je Žaklina Tatalović izložena godinama unazad od državnih funkcionera i tabloidnih novinara samo zato što otvara teme i postavlja pitanja u javnom interesu.

Bez obzira što se radi o tabloidnom televizijskom formatu, urednica i voditeljka emisije Verica Bradić morala je već nakon prve rečenice Ace Lukasa da ga prekine i udalji iz studija, a žalosna je činjenica da ostali gosti nisu reagovali i ogradili se od bestijalnih izjava njihovog sagovornika.

Nažalost, ovakvi napadi su logična posledica višegodišnjeg urušavanja pristojnosti i etičnosti u javnom prostoru u čemu prednjače državni funkcioneri, pojedine televizije sa nacionalnom frekvencijom i režimski tabloidi, i rečenice Lukasa možemo tumačiti i kao primitivniju i prizemniju verziju pogrda i uvreda koje je predsednik Srpske napredne stranke i Republike Srbije izneo na račun novinara i medija u petak uveče prilikom obilaska gradilišta u Zemunu.

Nezavisno udruženje novinara Srbije je tokom septembra 2020. godine sprovelo istraživanje među novinarkama o onlajn napadima „Osnažene novinarke = informisani građani“, u okviru kojeg je više od trećine ispitanica (36 odsto) odgovorilo da je u poslednjih pet godina dobijalo pretnje onlajn kanalima ili im je na bilo koji drugi način bila ugrožena bezbednost tim putem. Od toga njih 42 odsto tvrdi da je to bila posledica nekog od njihovih tekstova, a 27 odsto da je zbog ukupnog rada.

NUNS upozorava javnost da su razmere napada i pritisaka na novinare odavno prešle sve granice i da su tokom leta dovele i do otvorenog fizičkog nasilja nad njima, te zato zahtevamo od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da sankcionišu emitere koji svakodnevno u svojim programima podstiču nasilje i šire govor mržnje i netrpeljivosti.

Izvor: NUNS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *