недеља, 16 јуна

NUNS pokrenuo telefon za hitnu prijavu napada na medijske profesionalce

NUNS pokrenuo telefon za hitnu prijavu napada na medijske profesionalce

Nezavisno udruženje novinara Srbije pokrenulo je telefon za hitnu prijavu napada, pretnji i pritisaka na medijske profesionalce (060/6882231), koji je otvoren 24 sata tokom cele nedelje. 

NUNS već 15 godina pruža pravnu podršku medijskim profesionalcima, beleži slučajeve napada, pretnji i pritisaka u javno dostupnim bazama podataka www.bazenuns.rs i safejournalists.net.  Od ovog meseca pokrenuli su  telefon (prva linija) na koji je moguće stupiti u kontakt sa Udruženjem 24 sata za hitnu prijavu i dalju pravnu i psihološku podršku, saopšteno je iz ovog udruženja. 

„Telefon za hitne slučajeve (prva linija – 060/6882231) namenjen je za prijavu napada, pretnji i pritisaka koje medijski profesionalci trpe zbog posla koji obavljaju u javnom interesu. NUNS će zabeležiti sve neophodne podatke i preduzeti sve naredne korake kako bi se slučaj dalje procesuirao i medijskim profesionalcima obezbedila podrška da se lakše nose sa novonastalom situacijom“, navodi se u saopštenju. 

Podrška je obezbeđena za sve medijske profesionalce bez obzira da li su zaposleni u medijima ili samostalno obavljaju novinarsku delatnost (frilenseri).  Besplatno pravno zastupanje na sudu obezbeđeno je samo za članove i članice NUNS – a koji se pridržavaju Etičkog kodeksa novinara Srbije, ističe se u saopštenju. 

“Podsećamo, usled učestalih online napada na novinare, NUNS je nedavno pokrenuo platformu za bezbednost novinara „Na prvoj liniji“ (prvalinija.nuns.rs) na kojoj se nalaze resursi i alati koji pomažu redakcijama i novinarima kako da ispravno postupaju u slučaju online pretnji upućenih njim. NUNS je sa vama na prvoj liniji odbrane profesije i javnog interesa“, navode iz NUNS-a.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *