четвртак, 13 јуна

NUNS: SPC nema pravo da vrši diskriminaciju pojedinih medija

NUNS: SPC nema pravo da vrši diskriminaciju pojedinih medija

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je najoštrije osudilo postupak Srpske pravoslavne crkve, eparhije Bačke, koja nije dozvolila ekipi televizije N1 da izveštava sa obeležavanja 79. godišnjice Racije u Bačkoj, u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu.

Naime, juče je u Srbobranu obeleženo 79. godina Racije u Bačkoj, kada su 1942. godine mađarski fašisti ubili oko 4.500 ljudi – Srba, Jevreja i Roma. Parastosu i obeležavanju godišnjice u Crkvi Svetog Bogojavljenja Gospodnjeg u Srbobranu, prisustvovali su i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović.

Međutim, televiziji N1 nije bilo dozvoljeno da uđe u portu.

– TV N1 nema šta da traži u portama SPC na teritoriji Eparhije Bačke, tačka – rekao je sekretar Eparhije Bačke Vladan Simić.NUNS je u saopštenju za javnost takođe osudio i postupak  predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora i predsednika Pokrajinske vlade Igora Mirovića koji su, iako im je bilo ukazano da ekipi N1 nije omogućen pristup, ignorisali ceo slučaj.

NUNS smatra da niko u Srbiji, pa ni SPC kao deo društva, nemaju pravo da na ovaj način vrše diskriminaciju pojedinih medija i sprečavaju slobodu informisanja.

– Zahtevamo od vrha Srpske pravoslavne crkve da hitno obrazloži ovaj postupak i da osudi diskriminaciju kojoj su izloženi novinari N1, jer je ovakvim ponašanjem direktno prekršen Zakon o javnom informisanju i medijima, član 4 stav 2: “Zabranjena je neposredna i posredna diskriminacija urednika medija, novinara i drugih lica u oblasti javnog informisanja, naročito prema njihovoj političkoj opredeljenosti i uverenju ili drugom ličnom svojstvu” – navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *