понедељак, 27 маја

O Trampovoj budućoj političkoj karijeri odlučiće Senat

O Trampovoj budućoj političkoj karijeri odlučiće Senat

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je juče opoziv Donalda Trampa, još uvek aktuelnog predsednika SAD-a, zbog njegove uloge u prošlonedeljnim nemirima u zgradi Kapitol hila.

Time je Tramp jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa. Za opoziv je bilo 232 glasa, među kojima i 10 republikanskih, dok je protiv bilo 197 predstavnika Doma.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrdjena pobeda Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Tramp sada neće biti smenjen sa mesta predsednika, već će ići na suđenje u Senat. Ukoliko bi ga Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Predstavnički dom je za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na sudjenju u januaru prošle godine.

Inauguracija novoizabranog demokratskog predsednika Džoa Bajdena biće održana 20. januara.

Izvor: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *