понедељак, 27 маја

Obeležavanje 25. godina od genocida u Srebrenici

Obeležavanje 25. godina od genocida u Srebrenici

Komemoracija srebreničkim žrtvama u Potočarima počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, potom su prisutni molitvom i minutnom tišine odali poštu ubijenima.

U Potočare, gde se danas obeležava 25. godišnjica genocida u Srebrenici, od jutros su pristizali članovi porodica ubijenih, zvanične delegacije iz Bosne i Hercegovine, učesnici Marša mira i ostali građani.

U Potočarima je zbog pandemije korona virusa ove godine mnogo manji broj prisutnih.

Komemoracija se održava u dve prostorije, uz video link i sa čitanjem pisanih, te puštanjem snimljenih video poruka međunarodnih i domaćih zvaničnika koji nisu mogli doći u Potočare.

Dve grupe od po 50 ljudi, koji prisustvuju komemoraciji, fizički su odvojeni u dve hale, bivše Fabrike akumulatora u Potočarima.

Na tom mestu je tokom rata bila baza Ujedinjenih nacija, danas je deo kompleksa Memorijalnog centra.

Komemoraciji prisustvuju članovi Predsedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, lider Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, poglavar Islamske zajdnice u BiH Husein Kavazović i nadbiskupvrhbosanski Vinko Puljić, kao i ambasadori brojnih zemalja u BiH.

Kao i prethodnih godina komemoraciji u Potočarima neprisustvuje niko od zvaničnika iz Republike Srpske.

Na ulazu u Memorijalni centar zbog pandemije korona virusa primenjuju se sve potrebne epidemiološke mere.

U Memorijalnom centru Potočari danas će biti sahranjeno devet nividentifikovanih srebreničkih žrtava, a još se traga za oko hiljadu nestalih Srebreničana.

Za genocid, zločine protiv čovečnosti i druge zločine počinjene u Srebrenici u julu 1995. godine, Haški tribunal, Sud BiH, kao i sudovi u Srbiji i Hrvatskoj do sada su osudili ukupno 47 osoba na više od 700 godina zatvora i izrekli četiri doživotne kazne.

Tokom dana će se videoporukom obratiti i brojni državnici, bivši i sadašnji, zvaničnici evropskih i ostalih međunarodnih institucija.

Kako je najavljeno, na obeležavanju će se videoporukom obratiti bivši predsednik SAD Bil Klinton, američki državni sekretar Majkl Pompeo, premijer Velike Britanije Boris Džonson, francuski predsednik Emanuel Makron, predsednik Nemačle Frank-Valter Štenmajer, kao i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Najavljeno je da će se porukom obratiti i engleski princ Čarls, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc, predsednik Rezidualnog mehanizma za krivične sudove za bivšu Jugoslaviju Karmel Agius, visoki predstavnik Valentin Incko, kao i mnogu drugi.

Izvor: Danas

Foto: Potočari, Srebrenica/Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *