недеља, 16 јуна

Od koga ćemo nabaviti vakcinu: Rusije, Kine ili neke treće zemlje?

Od koga ćemo nabaviti vakcinu: Rusije, Kine ili neke treće zemlje?

Građani Srbije sve više komentarišu izjavu predsednika Aleksandra Vučića, da će naša zemlja nabaviti vakcinu protiv korona virusa do kraja godine, od „jedne zemlje“ sa kojom je on u pregovorima.

Možemo samo,  za sada, da nagađamo koja bi to država bila. Da li je to Rusija? Ili je možda Kina? Ile neka treća zemlja, za koju sam predsednik Srbije zna?

Veliki broj medija u Srbiji preneo vest iz Rusije da je ova zemlja završila klinička testiranja vakcine protiv koronavirusa, i da se od avgusta očekuje njena masovna proizvodnja, piše portal raskrikavanje.rs. Istina je, kako se dalje navodi na ovom portalu,  da ova ruska vakcina nije još uvek prošla kroz sve faze testiranja, već samo prvu fazu u kojoj je ispitivana na uzorku od svega 38 volontera.

Da bi jedna vakcina bila odobrena za upotrebu, neophodno je da prođe tri faze kliničkih ispitivanja i da bude testirana na hiljadama ljudi kako bi se definitivno utvrdilo da je efikasna i bezbedna.

Raskrikavanje.rs dalje navodi da je  prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, vakcinu dobilo 38 volontera – prva grupa od 18 volontera je primila vakcinu 18. juna, a potom još 20 volontera 23. juna.

Pošto su ispitanici dobro reagovali na vakcinu – razvili su antitela na virus i prošli bez nus-pojava – prva grupa volontera je puštena kući 15. jula, a druga grupa bi trebalo da bude otpuštena 20. jula.

Građani Srbije, posebno oni na društvenim mrežama, unapred, ne veruju u ispravnost vakcine, bez obzira iz koje će nam država doći. Te se tako „antivakserska“ kampanja nastavlja, odnosno dobija sve više na značaju.

Priča se da će Kinezi biti ti koji će Srbiji dopremiti vakcinu, ali sve ostaje na nivou nagađanja i glasina.

Vakcina je za sada jedino rešenje u borbi protiv korona virusa, a kada će se tačno pojaviti potpuno ispravna i spremna za upotrebu videćemo narednih meseca. Kalkuliše se da će biti u upotrebi za sedam, osam meeci.

Izvor: Raskrikavanje.rs / MSI

Foto: Laboratorija/Vakcina/Unsplash

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *