четвртак, 13 јуна

Odlazak čuvenog Bonda: Preminuo glumac Šon Koneri

Odlazak čuvenog Bonda: Preminuo glumac Šon Koneri

Čuveni glumac Šon Koneri preminuo je u 90. godini, saopštila je njegova porodica. On je preminuo tokom noći u snu, na Bahamima, gde se nalazio, javlja BBC, a navodno se nije osećao dobro već neko vreme.

Škotski glumac bio je najpoznatiji po ulozi Džejmsa Bonda, kojeg je igrao na filmu sedam puta. Koneri je i proglašen je za najomiljenijeg glumca u ulozi filmskog tajnog agenta 007 u istraživanju koje je sprovela britanska agencija One Poll.

Dobitnik je nagrade Oskar, dve nagrade Bafta i tri Zlatna globusa.Britanska kraljica proglasila ga je vitezom 2000. godine.

Koneri se zalagao za nezavisnost Škotske i bio je član Nacionalne partije Škotske.

Povukao se sa filma u aprilu 2011. godine, a devedeseti rođendan proslavio je u avgustu.

Ser Šon Koneri rođen je 25. avgusta 1930. godine u siromašnoj četvrti u Edinburgu. Debitovao je u pozorištu u Londonu 1951, a tri godine kasnije i na televiziji. Prvu značajniju ulogu na filmu je ostvario 1958. u filmu „Another Time, Another Place“ sa Lanom Tarner.

Prvi film iz serijala o britanskom tajnom agentu bio je „Dr. No“ (1962), a zatim i „Iz Rusije s ljubavlju“ (1963), „Goldfinger“ (1964), „Operacija Grom“ (1965), „Samo dvaput se živi“ (1967) i „Dijamanti su večni“ (1971). Ponovo je igrao Džejmsa Bonda u filmu „Nikad ne reci nikad“ (1981), i više nikad nije bio slavni agent.

Uloga irskog policajca Malonea u filmu Nedodirljivi (1987) donela mu je Oskara i Zlatni globus. Igaro je i u filmu Indijana Džons i poslednji krstaški pohod (1989). Priznanje za životno delo dodeljeno mu je 2006. godine. Ser Koneri se okušao i kao producent.

Izvor: N1

Stuart Crawford

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *