понедељак, 27 маја

Opera u Barseloni ponovo radi: Biljke prvi posetioci

Opera u Barseloni ponovo radi: Biljke prvi posetioci

Jedna od najpoznatijih opera u Evropi, Liceu u Barseloni, nakon više od tri meseca ponovo je počela sa radom, ali posetiocima na prvom koncertu nisu trebale ni maske ni rukavice, a ni fizički razmak. Sedišta je, umesto ljudi, zauzelo gotovo 2.300 biljaka.

Organizator koncerta i umetnički direktor opeta Viktor Garsija de Gomar pojasnio je da je svrha koncerta podstaknuti ljude na razmišljanje o apsurdnom stanju u kojem su se zatekli za vreme izolacije, kada su postali “publika lišena statusa publike”.

Tako su prvu publiku u ovoj katalonskoj opernoj kući nakon ublažavanja restriktivnih mjera činile 2292 lončanice s raznolikim biljnim vrstama.

Euhenio Ampudia, konceptualni umetnik koji stoji iza koncerta, rekao je da mu je cilj bio da ukaže na ono što se dogodilo u Španiji, ali i širom sveta zbog pandemije koja je primorala ljude da se povuku s javnih prostora.

“Priroda je zauzela mesta koja smo mi ranije oduzeli njoj”, kazao Ampudio na probi pre koncerta.

“Možemo li pokazati više empatije? Započnimo sa umetnošću i muzikom u velikoj opernoj kući tako što ćemo u nju pozvati prirodu”, rekao je.

Nakon koncerta biljke su poklonjene zdravstvenim radnicima kao zahvalnost za njihov bespoštedan trud u poslednjih nekoliko meseci.

Šestominutni koncert na pozornici Licea prenosio se uživo putem Jutjuba, a održali su ga članovi gudačkog kvarteta koji su izveli elegiju “Hrizanteme” italijanskoga kompozitora Džakoma Pučinija.

Izvor: MediaSfera.rs

Foto: Screenshot/ Opera Liceu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *