понедељак, 27 маја

Opozicija želi fer izbore 2022, inače je opet moguć bojkot

Opozicija želi fer izbore 2022, inače je opet moguć bojkot

Predsednik Srbija Aleksandar Vučić najavio je da će nova Vlada trajati samo godinu i po dana, što je opozicija protumačila time da je bojkot parlamentarnih izbora u junu ove godine uspeo.

Kako piše portal N1 opozicija je spremna da uz pomoć Evropske unije razgovara sa Srpskom naprednom strankom o izbornim uslovima te 2022. godine, pritom Vučićevi politički protivnici ne isključuju ponovo opciju bojkota ukoliko se ne ispune uslovi.

– Mi nastavljamo sa našim planom, sa svim našim partnerima definisaćemo jasne zahteve za fer i poštene izbore i sa njima ćemo izaći u javnost kada završimo dogovore sa svim protivnicima Vučićevog režima – poručuje predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas.

Ti zahtevi će biti osnov za pregovore pod pokroviteljstvom EU koji će obezbediti slobodan RTS i glasanje bez ucena i pritisaka. U isto vreme dogovaramo i saradnju vezanu za regrutaciju i edukaciju kontrolora koji će sačuvati svaki glas na tim slobodnim izborima – objašnjava Đilas.

Potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš rekao je da dijalog uz učešće Brisela jeste način kako da se stigne do boljih izbornih uslova, ali bojkot ostaje mogućnost i za neke naredne izbore, ukoliko vlast ne bude spremna na suštinske promene. Do tada, opozicija ne treba da se deli na više kolona,.

Uz dijalog o izbornim uslovima, Radmila Vasić iz Dveri predlaže i formiranje ekspertske vlade, koja bi bila odgovorna za organizaciju i sprovođenje slobodnih izbora.

Pored toga da slobodno biraju bitno je i da znaju za koju ideju glasaju, ali i za koje ljude, zbog čega je inicijativa „Ne davimo Beograd“ uputila predlog opozicionim strankama da traže razdvajanje predsedničkih, parlamentarnih i gradskih izbora.

„Jedan od zahteva da se izbori razdvoje, da nosilac na lokalnim izborima ne može da bude Aleksandar Vučić, jer na njima ne učestvuje i borićemo se za uslove koje smo obećali pre nego što smo se odlučili za bojkot. Za nas je bitnije kakvi su izbori, a ne kada su  objasnio je  kaže Dobrica Veselinović iz „Ne davimo Beograd“.

Da opozicija ne sme da dozvoli izbore na svim nivoima u istom danu, smatra i analitičar Cvijetin Milivojević.

– Zašto Vučić spaja sve? Pa da bi pobedio jednim udarcem, on pobeđuje na svoje ime. Vi nemate regularne izbore ako su poklopljeni imenom Vučića, ako imate dominaciju u svim medijima, ako imate propagandu koja zastrašuje, diskredituje i linčuje svako javno mišljenje – upozorava Milivojević.

Najkasnije do 3. aprila 2022. godine trebalo bi da budu održani vanredni parlamentarni i redovni predsednički izbori, najavio je ranije Vučić.

Izvor: N1

Foto: Izbori 2020/Youtube/Screnshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *