недеља, 16 јуна

Otvoren 52. FEST dodelom Beogradskog pobednika reditelju Želimiru Žilniku

Otvoren 52. FEST dodelom Beogradskog pobednika reditelju Želimiru Žilniku

Dodelom nagrade Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti reditelju Želimiru Žilniku, u velikoj sali MTS Dvorane, u petak uveče svečano je otvoren 52. međunarodni filmski festival FEST.

Ovogodišnji FEST, svečano je otvorio jedano od najznačajnijih i najplodnijih reditelja naše kinematografije Žilnik, rekavši da ga je uručenje nagrade Beogradski pobednik toliko dirnulo da je umalo zaboravio da otvori 52. FEST.

“Iskreno se zahvaljujem FEST-u na ovoj nagradi. Prvo zato što znam, kao što i svi znamo da je festival sa najboljim repertoarom, sa nainteresantnijim filmovima u Srbiji upravo ovaj festival. I on traje već 52 godine tako da uvek kad sam se pojavljivao faktički sam bio ne samo u procesu gledanja nego i učenja”, rekao je Žilnik i dodao:

Foto: CEBEF/Dušan Milenković

“Ne mogu da se ne setim da od ovih 50-tak, 60-tak filmova ne bih mogao da uradim ni jedan posto da nisam imao fantastičnu kretivnost i energiju saradnika. A sadranici, ako se uzme u obzir sve od glumaca do onoga što se zove tehnička ekipa, bilo je koliko vas sada ovde ima u ovoj sali sa balkonom. Voleo bih da se zahvalan i njima, od koji je petoro Ili šestoro ovde u publici”, zaključio je Žilnik.

Na ovogodišnjem FEST-u imamo više od 100 filmova u osam programskih celina. A osim igranih, dokumentarnih i animiranih filmova sa gotovo svih meridijana, publika će moći da pogleda čak  šest domaćih ostvarenja, o čemu je nešto više objasnio umetniči direktor FEST-a Jugoslav Pantelić:

Foto CEBEF / Dušan Milenković

“Odlučujući o sloganu koji bi bio prikladan za ovogodišnje izdanje FEST-a nekako je samo iskrsla rečenica “Idi i gledaj”, naslov filma iz 1985. godine reditelja Elema Klimova. ‘Idi i gledaj’ predstavlja poziv ljubiteljima sedme umetnosti da otvorena srca priđu filmovima koji dolaze sa najrazličitijih krajeva sveta i donose najrazličitije priče svaki na svoj način. Ali to je i pokušaj da povratimo osećaj iznenađenja i otkrivanja, onaj osećaj kad nešto vidimo prvi put”, naveo je Pantelić.

Gledaocima su se predstavili članovi FEST-ovih žirija, voditelji ceremonije otvaranja bili su glumici Ljubinka Klarić i Jovan Jovanović. Svojim najprepoznatljivijim hitovima otvaranje FEST-a uveličala je popularna muzička grupa Artan Lili.

Film koji je otvorio 52. FEST je kratkometražno ostvarenje “Još jedan dan” Radivoja Bukvića, ovoga puta u ulozi reditelja, koji se nakon prikazivanja poklonio sa svojom ekipom. Nakon toga prikazan je film Aleksandra Pejna, “Bartonova akademija”.

Izvor: FEST

Foto/naslovna: CEBEF/Predrag Mitić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *