понедељак, 27 маја

Otvoreno pismo grupe lekara: „Tražimo formiranje novog Kriznog štaba i prestanak politizacije“

Otvoreno pismo grupe lekara: „Tražimo formiranje novog Kriznog štaba i prestanak politizacije“

Grupa od 318 lekara pod nazivom „Ujedinjeni protiv kovida“ objavila je otvoreno pismo Vladi Srbije u kome kažu da su se odlučili na javno istupanje jer ne vide drugo rešenje za javno-zdravstvenu katastrofu u kojoj se naša država nalazi. 

– Kao lekari koji su položili zakletvu u kojoj, između ostalog piše, ‘’održavaću svim silama čast i plemenite tradicije lekarskog zvanja’’ , smatramo da nam je moralna i profesionalna obaveza da ukažemo na ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo. Naša ljudska i profesionalna reakcija na stvarnost sa kojom se medicinski radnici svakodnevno susreću u svom radu, dovela je do ove inicijative – navodi se u pismu.

Oni navode da je došlo do potpunog popuštanja protivepidemijskih mera u predizbornom periodu (mitinzi, utakmice, turniri, proslave i sl.), što je dovelo je do gubitka kontrole nad epidemiološkom situacijom i to se nikako ne može opravdati stručnim motivima.

– Konfuzija povodom broja obolelih i preminulih je izazvana neslaganjem sa statističkim i epidemiološkim očekivanjima, saznanjima iz svakodnevnog rada, te kontradiktornim izjavama u javnosti. Sve to je ozbiljno uzdrmalo zdravstveni sistem i narušilo poverenje i građana i zdravstvenih radnika u isti. Iz tog razloga želimo da se oštro ogradimo od republičkog Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 – navodi se u pismu.

Grupa lekara je jasno istakla zahteve, i oni traže:

– da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala,

– da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od kovida-19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima.

– nezavisnu istragu; ukoliko se utvrdi da su podaci bili namerno zataškavani, za odgovorne koji su u tome svesno i namerno učestvovali treba tražiti profesionalnu, a i svaku drugu odgovornost.

– da odgovornost za nastalu štetu preuzme Krizni štab u celini.

– da se formira novi Krizni štab koji bi činili eksperti sa dokazanim stručnim i moralnim kvalitetima. Javnosti i novim članovima bi pod hitno trebalo razjasniti uzroke neuspeha trenutnog Kriznog štaba.

– da se stane na put zastrašivanju i politizaciji koji i inače, a naročito u epidemiji, ometaju dobru praksu i narušavaju lično dostojanstvo zdravstvenih radnika.

– Pozivamo vlasti da brzo reaguju u skladu sa teškom trenutnom situacijom. Pozivamo građane da poštuju epidemiološke preporuke uprkos njihovom kasnom dolasku. Pozivamo kolege da stanu uz nas, jer jedini način da pobedimo strah koji vlada u zdravstvu je da svi stanemo zajedno – ističu potpisnici pisma.

Spisak potpisnika, koji nije konačan, ovog pisma pogledajte na /www.ujedinjeni-protiv-kovida.net/

Foto: Lekari/Youtube/Screenshot/RTS

1 komentar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *