недеља, 16 јуна

Pet novinarskih udruženja napustilo Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara

Pet novinarskih udruženja napustilo Radnu grupu za bezbednost i zaštitu novinara

Pet novinarskih udruženja  istupili su  iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, koja je osnovana krajem prošle godine, a zbog ignorisanja ozbiljnih napada i ugrožavanja sigurnosti novinara i medija u Srbiji, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ pokazali su ozbiljnu nameru da se kroz učešće u radu te grupe unapredi bezbednost i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika, ali očigledno je da predstavnici institucija u toj grupi ne žele da se suštinski bave ovim problemom.

U saopštenju izdatom u subotu, piše da uprkos pozivima predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da grupa hitno reaguje i pokuša da spreči opasno ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije Krika iz Beograda, niko od vladinih članova nije reagovao na te pozive.

Napadi na istraživački medij KRIK, ali i kontinuirani napadi na članove i članice ovih udruženja u takozvanim medijima koji krše sva pravila Kodeksa novinara Srbije, ostaju bez adekvatne reakcije ne samo Vlade Srbije već i nadležnih ministarstava, Skupštine Srbije ali i Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Organizovana kampanja protiv novinara i medijskih radnika vodi ka daljem urušavanju medijskih i novinarskih sloboda, ali u poslednjim slučajevima čak i do ugrožavanja fizičke bezbednosti naših kolega.

Zbog gore navedenih razloga Upravni odbori pet udruženja ne vide više nikakvu svrhu učešća u ovoj radnoj grupi.

-Smatramo da je isključiva odgovornost institucija da stvore atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare. Izostanak jasne poruke pokazuje da ne postoji iskrena namera institucija da se katastrofalno stanje na medijskoj sceni Srbije promeni – navodi se u saopštenju.

Udruženja će bez obzira na neaktivnost nadležnih, nastaviti svim svojim kapacitetima da radi na unapređenju bezbednosti i položaja novinara i novinarki u Srbiji. Osim stručne i psihološke podrške, udruženja obezbeđuju i besplatno pravno savetovanje onim članovima koji su ugroženi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *