четвртак, 13 јуна

„Pijani most“ na Atlantskom putu iz snova (VIDEO)

„Pijani most“ na Atlantskom putu iz snova (VIDEO)

Atlantski put na zapadu Norveške nazivaju jednim od najopasnijih na svetu, a istovremeno i najlepšim. On oduzime vozačima dah, a posebna atrakcija na ovom svetski poznatom drumu je takozvani „Pijani most“.

Za vreme morske oluje, veliki  i opasni talasi Norveškog mora zapljuskuju krivudavi put dugačak 8,3 kilometara. On prolazi kroz arhipelage Eide i Averoj u zapadnom delu zemlje. Izgrađen je preko ostrva i grebenova, koji su povezani vijaduktima i sa osam mostova, od kojih je najpoznatiji most Storseisundet odnosno „Pijani most“.

Ukupno osam mostova čine „Atlantski put“, put koji spaja poluostrvo Romsdal i Averoja ostrvo. Ovaj projekat je 2005. godine proglašen za norvešku konstrukciju veka, a magazin britanskog lista „Gardijan“ je „Pijani most“ stavio na prvo mesto liste najboljih „road tripova“. „Dejli mejl“ ga je 2011. godine opisao kao „The road to nowhere“ , dugačak je 260 metara, a najviša tačka mosta je 23 metra.

Izgradnja ove drumske atrakcije počela je 1983. godine u avgustu. Za to vreme put su pogodila 12 olujnih uragana. Pušten je u rad  7. jula 1989. godine i koštao 122 miliona norveških kruna. U prvih deset godina naplatom putarine su isplaćeni  troškovi izgradnje, te je od 1999. godine vožnja ovim putem besplatna.

Atlantski put je danas kulturno nasleđe Norveške i svrstan je u Nacionalnu turističku rutu. Po lepom vremenu vozači uživaju u prirodi kao iz bajke, ali kada se „okean“ pobuni i krenu veliki talasi, vidljivost može nestati za nekoliko sekundi. U tim trenucima talasi prelaze preko barijera te vožnja i nije toliko prijatna.

Foto/Cover: „Pijani most“/Pixabay.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *