понедељак, 27 маја

Piši, briši: Smrt patrijarha i trka medija za senzacijom

Piši, briši: Smrt patrijarha i trka medija za senzacijom

Autor: Petar Jeremić

U opštem besmislu svega što je aktuelna vlast uspela da upropasti, mediji zauzimaju počasno mesto.

Nije to samo srpski problem, ali je ovde do apsurda, pre svega delovanjem „stručnjaka“ Srpske napredne stranke i njihovih izvođača medijsko propagandnih radova, dovedena i uloga i postojanje medija, zbog čega građani više nemaju poverenja ni u jednu od najobičnijih informacija, u zantaskom smislu, kakva bi trebalo da bude vest o smrti patrijarha.

Tako je pre dva dana portal Nova.rs, inače kritički nastrojen prema vlasti, a koji sebe predstavlja za profesionalni, objavio da je patrijarh umro. U toj vesti su se pozvali na svoje izvore. Tu vest ubrzo prenose i portali brojnih medija, mnogi od njih nekritički nastrojenih prema vlasti.

Srpska pravoslavna crkva ubrzo demantuje da je patrijarh umro, nova.rs vest skida sa sajta bez objašnjenja, ali ubrzo objavljuje novu u kojoj navodi da se ispred vojne bolnice na Karaburmi, gde je patrijarh lečen, „stigli pripadnici vojske“. Taj, samopredstavljajući „profesionalni“ medij, nigde ne navodi šta je to neobično u tome što se ispred VOJNE bolnice nalaze VOJNICI.

U tom istom tekstu, navode kako je crkva demantovala da je patrijarh umro, da su oni tu informaciju dobili iz dva nezavisna izovra, što je, inače, profesionalni postupak pod uslovom da je tačna, kao i „da će se, iz poštovanja prema vernicima SPC držati zvanične verzije prema kojoj patrijarh nije umro“.

Nešto kasnije, predsednik Srbije nakon bespotrebne vežbe policije zbog koje je u četvrtak posle podne pola Novog Beograda bilo blokirano, izjavljuje kako je stanje teško, kako je patrijarh intubiran, i kako se on čuje sa lekarima i kako ga okreću na bok“.

U večernjim vestima reporter produkcije NewsMax Adria, koja se emituje na TV Nova, u živom uključenju ispred bolnice konstatuje kako upravo u krug VMC ulaze automobili sa blinkerima, i nastavlja da govori nešto. Voditeljka dnevnika, kada je napokon do njega došla do reči, pita ga da li vidi ko izlazi iz automobila, što bi svaki normalan novinar i sam i bez podsećanja pokušao da u lajvu odmah konstatuje, ako je već konstatovao da su automobili stigli.

On opet govori da ne može da vidi, što bi sasvim sigurno video da se odmah okrenuo i da ga je snimatelj „pratio“ kamerom. Izjavljuje kako je reč o automobilima koja najčešće koristi predsednik republike, iako je to apsolutno netačno, jer predsednik najčešće koristi automobile sasvim druge luksuzne marke od one koja se vidi na snimku.

Mediji naklonjeni vlasti ne propuštaju priliku da kritikuju portal nova.rs zbog fejk njuza, a nova.rs u jednom od svojih vesti na tu temu ne navodeći kako su oni sami skinuli tu vest, kritikuje tabloide naklonjene vlastima da „vest o smrti patrijarha povukli bez objašnjenja“.

Tanjug, nelegalni državni agitprop, nešto kasnije objavljuje kako je predsednik kasno uveče posetio patrijarha, ta vest na portalima se širi, pa smo saznali i da mu je predsednik preneo pozdrave svoje dece, iako niko ne zna da objasni kako se nekom, ko je po zvaničnoj verziji živ, u intubiranom staju, koje podrazumeva veštačku komu, prenose pozdravi.

Nakon toga, taj isti predsednik se, sutradan u rano jutro, na svom instagram profilu koji mu je do sada uglavnom služio za slikanje ručka svakog dana, oprašta od patrijarha, što je medijima jasan signal da je patrijarh i zvanično preminuo, ako do tada i nije.

Zašto su mediji i novinari pali na ispitu? Zato što cela Srbija sada ne zna kada je umro, pola Srbije veruje da je to bilo u četvrtak, kada je medij blizak njihovom političkom uverenju to objavio, dok druga polovina veruje da je to bilo u petak ujutru, kada su predsednik i mediji bliski njegovom političkom uverenju to objavili.

Reč je, inače, o zanatski vrlo jednostavnoj informaciji. Da je neko umro objavljuje se onda kada ste sigurni da je to tako, a sigurni ste kada lekarski konzilijum ili porodica, ili u ovom slučaju institucija što je SPC, objavi da se to desilo. Jer su to jedini nadležni koji bi to trebalo da vam potvrde, a ne Instagram nalog predsednika na kojem su glavni sadržaj sarmice i punjene paprike. U tom slučaju nije bitno da budete prvi, nego tačni, kao što bi uostalom trebalo da bude i prilikom objavljivanja svake informacije. Jer ako nije tačna, pravite nemerljivu štetu, pre svega svom ugledu, ali i ugledu svoje profesije u celini.

Zato Srbija i ne veruje medijima. Jer su pristali da im za svako pitanje u ovoj zemlji jedina merodavna „institucija“ bude predsednik. Jer im je, zbog nekoliko jeftinih klikova, bitnije da budu brži, nego tačni. Jer su i oni koji sebe predstavljaju kao profesionalne postupili neprofesionalno. Iako su, pre samo dvadeset dana, kritikovali te neprofesionalne koji su požurili da objave kako je umro mitropolit Amfilohije, dok još zvanično nije bio umro. I što i za njega ne znamo kad je stvarno umro.

Šta je profesionalni problem sa novom.rs. Upravo to što, ukoliko su pogrešili, ne priznaju i ne objasne jasno i detaljno kako i zbog čega su pogrešili. Greške se dešavaju, ali je bitno da se isprave. Ukoliko su sigurni da nisu pogrešili, da jasno i detaljno objasne na osnovu čega su sigurni da nisu pogrešili. Ukoliko nisu sigurni da li su, ili nisu pogrešili, detaljno i jasno objasne kako su došli u situaciju da ne budu sigurni.

Umesto toga, oni u svojim tekstovima, dvosmisleno aludiraju da su u pravu, i da je demanti plod političke želje predsednika da i na ovom slučaju profitira. Što uopšte nije isključeno, čak je i vrlo verovatno, imajući u vidu njegov medisjki i spinerski bekgraund. Ali, to ne doprinosi poverenju u medije, naročito u one koji sebe predstavljaju profesionalnim, i kojima bi građani trebalo da veruju.

Izvor: NUNS

Foto: Sahrana patrijarha Irineja/Hram Svetog Save/Youtube/Screenshot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *